На поклонение в Света гора-ден първи

От 2 март братя от Църногорския манастир заедно с миряни - приятели на манастира, сме на поклонение на Света гора по покана на игумена на манастира Есфигмен архимандрит Вартоломей. 
Сутринта рано в съботния ден се качихме на бързото корабче Μικρά Αγία Άννα и в 9 часа вече бяхме на пристанището Дафни. Оттам с автомобил, любезно предоставен ни от келиоти от Великата Лавра, се придвижихме до сградите на каноничния манастир Есфигмен, разположени в Карея. След настаняването и срещата с игумена архимандрит Вартоломей, с негово благословение групата се отправи на поклонение из обителите на Света гора.
Във Ватопедския манастир имахме възможността да се поклоним на пречестния пояс на Св.Богородица и на пречестната глава на свт. Йоан Златоуст, както и на чудотворните Богородични икони, с които манастирът е известен. В лявата страна на притвора, където неотдавна е правена реставрация на стенописите, с радост разчетохме имената на ктитори на св.обител от XVIII в., сред които Вълко, Стойко, Добринка - свидетелство за нявгашното благочестие на нашия народ.
В келията Маруда, недалеч от Карея, имахме възможността да се поклоним на църквата "Рождество Богородично", строена през 1653 г., както и на редки и ценни икони, датиращи от XVв. Богатите дарове по някои от иконите недвусмислено свидетелстваха за чудодейни изцеления и чути просби. Особено благодатна бе и беседата с благия старец Макарий, настоятел на келията. Произходът му е от черноморския град Пиргос, който за нас българите е добре познатият ни Бургас. По повод на изкушенията, с които в последно време се сблъскват православните християни, старецът напомни, че за всички ни спасително убежище е простотата в Христос и посочи опасността различни "съображения" и "приоритети" да ни отдалечат от главната задача на нашия живот: да бъдем подражатели на светиите, както са те на Христос. Геронда Макарий се поинтересува от живота на Църногорския манастир.
В манастира Иверон се поклонихме на чудотворната икона на Божията Майка "Вратарница" и се благословихме от игумена архимандрит Натанаил, който се зарадва на нашето посещение и изрази задоволството си от това, че осветеното лично от него копие на Иверската икона на Божията майка служи за благословение и покров на вярващите от Софийска епархия в скита "Св.Пантелеймон".
В келията "Св.Евстатий", известна и като Милопотамос, бяхме посрещнати от монах Йоаким, който ни заведе да се поклоним в църквата, а след това ни покани в празничния архондарик, където бяхме нагостени с продукция от скита: чашка гроздова ракия и сладко от череши. Малко известен е фактът, че възобновител и ктитор на келията е Варненският митрополит Йоаким от Цариградската патриаршия, който на два пъти заема патриаршеския престол. В беседата с нас отец Йоаким изказа опасенията си, че за православните християни предстоят трудни времена, но всеки, който се уповава на Христос с чисто и нелукаво сърце, няма да се поправи.
Вечернята слушахме в манастира Есфигмен. По-късно, пред внушителна група поклонници от гр.Лерин, архимандрит Никанор направи кратка проповед с благословението на игумена-домакин. Отец Никанор посочи, че в настоящата сложна ситуация православните християни трябва да се стремят да избягват различните съблазни, породени от нецърковни пристрастия. Той даде за пример заблудата на зилотите, които като че не разбират, че само Църквата е безгрешна, докато отделните йерарси могат да грешат. Техните грешки обаче с времето Църквата изправя. Зилотите пък търсят безгрешни хора да ги ръководят, като по този начин се уподобяват на римокатолиците, които считат своя папа за непогрешим. Затова днес трябва да проявяваме търпение,  и да стоим в единството на Църквата, която е "стълб и крепило на истината", като се ръководим само и единствено от Христовото учение. Архимандрит Никанор припомни на множеството печалния пример на римския папа, който - възгордян и замаян от мощта на своята поместна църква, скъса общението си с останалите патриаршии и в резултат на това изпадна в множество пагубни заблуди. Всички трябва да проявяваме търпение и да се молим Христос като Глава на Църквата да я запази в единомислие и мир.


Архимандрит Никанор - игумен

 

Календар
юни
П В С Ч П С Н
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
01-06 Св. мчк Юстин Философ и Юстин и дружината му. Свщмчк Пир. (Блажи се)       ◑
02-06 Св. Никифор изповедник, патр. Цариградски. Прпмчк Еразъм Охридски. (Отдание на Петдесетница)
03-06 ✝ 1 Неделя след Петдесетница - на Всички светии. Св. мчк. Лукилиан. Св. Маркелин. Преп. Атанасий Чудотворец (Петрови заговезни)
04-06 Св. Митрофан, патр. Константинополски. (Начало на Петровия пост)
05-06 Св. свщмчк Доротей. Преп. Петър Корицки
06-06 Преп. Висарион Египетски, Чудотворец. Преп. Иларион Нови
07-06 Св. свщмчк Теодот, еп. Анкирски. Св. мчца Валерия
08-06 Св. Ефрем, патр. Антиохийски. Прен. мощите на св. вмчк Теодор Стратилат
09-06 Св. Кирил, архиеп. Александрийски       ◯
10-06 ✝ 2 Неделя след Петдесетница на Всички български светии. Св. свщмчк Тимотей, еп. Брусенски
11-06 * Св. апли Вартоломей и Варнава. Св. Богородица "Достойно есть"
12-06 Преп. Онуфрий Велики. Преп. Петър Атонски
13-06 Св. мчца Акилина. Св. Трифилий, еп. Никозийски
14-06 Св. прор. Елисей. Св. Методий Цариградски
15-06 Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски
16-06 Св. Тихон чудотворец, еп. Аматунтски. Пренасяне мощите на св. Теофан Затворник
17-06 ✝ 3 Неделя след Петдесетница. Св. мчци Мануил, Савел и Исмаил. Св. мчк Манасий Габровски       ◐
18-06 Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
19-06 * Св. ап. Иуда брат Господен. Преп. Паисий Велики. Преп. Паисий Хилендарски. Св. мчк Зосима Созополски
20-06 * Преп. Наум Охридски. Св. свщмчк Методий, епископ Патарски. Св. Калист
21-06 Св. мчк Юлиан Тарсийски. Св. свщмчк Терентий, епископ Иконийски
22-06 Св. свщмчк Евсевий, еп. Самосатски. Св. мчци Зинон и Зина
23-06 Св. мчца Агрипина Римска. Св. преп. Антоний и Йоаникий
24-06 ✝ 4 Неделя след Петдесетница. Рождение на св. Йоан Кръстител. Св. Никита, епископ Ремесиански. (Еньовден)       ⚫
25-06 Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски. Св. прпмчк Прокопий Варненски
26-06 Преп. Давид Солунски и Давид Български
27-06 Преп. Сампсон Странноприимец
28-06 Пренасяне мощите на св. безсребреници и чудотворци Кир и Йоан
29-06 ✝ Св. първовърховни апостоли Петър и Павел (Петровден) (Разрешава се риба)
30-06 * Събор на св. славни и всехвални 12 апостоли