Монахът Захарий стана йеродякон

Монахът Захарий от братството на Църногорската света обител стана дякон.  С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той бе ръкоположен  в първата благодатна степен на свещенството - дяконската,  на 12 май – Трета  Неделя след Пасха – на св. Мироносици   по време на архиерейска света Литургия.
в храм „Св. Николай Чудотворец“ в  Трън.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В светата Литургия съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, иконом Дамян Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, ставрофорен иконом Василий Сарян, протойерей Методи Корчев, свещеник Николай Пешов, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Лука Китин. Молитвените песнопения на светата Литургия бяха огласени от  секретаря  на Софийска света митрополия Ангел Младенов  и младия богослов Ромил Георгиев.

Многократно в храма беше произнесен възгласа "Достойн" за монах Захарий , който беше постриган за монах на 7 юли 2017 г. в храма "Св. Пантелеймон" в село Смиров дол от епископ Поликарп, а сега строи метох на Църногорския манастир в родното си село Брегаре, Плевенско, върху дарен на манастира негов имот.    

 

Архиереят пожела на на новия йеродякон на Българската православна църква " Бог да му дава достойно и благословено служение, в своето служение, в своята молитва, в своето предстоене пред Бога да бъде благ пример за всички, които са около него." Той припомни, че светата ни Православна Църква има нужда от достойни, благочестиви и изрядни свещенослужители - дякони, монаси, свещеници и поясни, че затова му пожелава да бъде достоен, да бъде за пример и със своето служение и своето духовно бдение и труд да бъде за радост на всички.

 

 

be"> 

 

В края на  светата  Литургия за протойерей бе произведен предстоятелят на храма свещеник Николай Пешов. а преди светата Литургия на специално направен проскинитарий, от светия олтар, бе изнесена и поставена за всенародно всегдашно поклонение икона с образа на св. Николай, на която също така са изобразени и дванайсет сцени от живота на светеца.
Иконата е датирана от 1786 г.  Била открита от о. Дамян случайно в храма в лошо състояние и  била предадена за реставрация. Според о. Дамян най-вероятно е имало подобни икони на Пресвета Богородица и Иисус Христос, но са загубени. 

 

 
Проскинитарият  е изработен от майстор Иван Ангелов от  Пловдив, който присъстваше на богослужението. Средствата за изработването са дарени от анонимен дарител. Община Трън също е помогнала финансово. 

Молитвено участие в празничното богослужение взеха кметът на община Трън  Цветислава Цветкова и бившият дългогодишен председател на общинския съвет д-р Веселина Шишкова. 

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе слово и говори за светите жени Мироносици. Той прикани  вярващите да подражават на вярата, постоянството, мъжеството и мисионерския дух на светите Мироносици. Епископ Поликарп поздрави иконом Дамян Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, предстоятеля на храма протойерей Николай Пешов, духовенството и вярващите изпълнили храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.  Епископ Поликарп им благодари за тяхната отзивчивост и ангажираност към храма и църковното дело.  Поздрав и думи на благодарност към епископ Поликарп и всички вярващи в храма отправиха отец Дамян и отец Николай.
67s">

Повече снимки от архиерейската света Литургия в Трън може да се видят ТУК.
Календар
юни
П В С Ч П С Н
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
01-06 Св. мчк Юстин Философ и Юстин и дружината му. Свщмчк Пир. (Блажи се)       ◑
02-06 Св. Никифор изповедник, патр. Цариградски. Прпмчк Еразъм Охридски. (Отдание на Петдесетница)
03-06 ✝ 1 Неделя след Петдесетница - на Всички светии. Св. мчк. Лукилиан. Св. Маркелин. Преп. Атанасий Чудотворец (Петрови заговезни)
04-06 Св. Митрофан, патр. Константинополски. (Начало на Петровия пост)
05-06 Св. свщмчк Доротей. Преп. Петър Корицки
06-06 Преп. Висарион Египетски, Чудотворец. Преп. Иларион Нови
07-06 Св. свщмчк Теодот, еп. Анкирски. Св. мчца Валерия
08-06 Св. Ефрем, патр. Антиохийски. Прен. мощите на св. вмчк Теодор Стратилат
09-06 Св. Кирил, архиеп. Александрийски       ◯
10-06 ✝ 2 Неделя след Петдесетница на Всички български светии. Св. свщмчк Тимотей, еп. Брусенски
11-06 * Св. апли Вартоломей и Варнава. Св. Богородица "Достойно есть"
12-06 Преп. Онуфрий Велики. Преп. Петър Атонски
13-06 Св. мчца Акилина. Св. Трифилий, еп. Никозийски
14-06 Св. прор. Елисей. Св. Методий Цариградски
15-06 Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски
16-06 Св. Тихон чудотворец, еп. Аматунтски. Пренасяне мощите на св. Теофан Затворник
17-06 ✝ 3 Неделя след Петдесетница. Св. мчци Мануил, Савел и Исмаил. Св. мчк Манасий Габровски       ◐
18-06 Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
19-06 * Св. ап. Иуда брат Господен. Преп. Паисий Велики. Преп. Паисий Хилендарски. Св. мчк Зосима Созополски
20-06 * Преп. Наум Охридски. Св. свщмчк Методий, епископ Патарски. Св. Калист
21-06 Св. мчк Юлиан Тарсийски. Св. свщмчк Терентий, епископ Иконийски
22-06 Св. свщмчк Евсевий, еп. Самосатски. Св. мчци Зинон и Зина
23-06 Св. мчца Агрипина Римска. Св. преп. Антоний и Йоаникий
24-06 ✝ 4 Неделя след Петдесетница. Рождение на св. Йоан Кръстител. Св. Никита, епископ Ремесиански. (Еньовден)       ⚫
25-06 Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски. Св. прпмчк Прокопий Варненски
26-06 Преп. Давид Солунски и Давид Български
27-06 Преп. Сампсон Странноприимец
28-06 Пренасяне мощите на св. безсребреници и чудотворци Кир и Йоан
29-06 ✝ Св. първовърховни апостоли Петър и Павел (Петровден) (Разрешава се риба)
30-06 * Събор на св. славни и всехвални 12 апостоли