Fake news са вече пандемия

В Солун се провежда семинар „Fake news и Църквата“, посветен на феномена на фалшивите новини и разрушителната им роля в обществото, в това число и църковното, съобщава сайтът dveri.bg, цитирайки  оrthodoxia.info. Семинарът се провежда под егидата на гръцкия президент П. Павлопулос и Вселенския патр. Вартоломей. В своето видео послание към участниците патриархът отбеляза:


„В един свят, в който по принцип господства неистината, това се отразява и на разпространяваната информация. С много тъга установяваме, че и в църковната журналистика се създават и разпространяват фалшиви новини, чиито автори са движени от користни цели, икономически интереси, които нямат за цел разпространението на Евангелието и спасението на хората. Това по един трагичен начин се прояви и по отношение на украинския църковен проблем, за който съзнателно в електронните медии се разпространява много лъжлива информация, изопачени исторически събития и изопачени истини, а реалните събития се коментираха превратно. Fake news са вече пандемия, те са болест на съвременното общество и църква. Те нанасят голяма вреда на културата и в резултат на чувството за общност и доверието между хората.

Начинът, по който се създават, разпространяват и приемат фалшивите новини, показва, че хората днес имат нужда от информация, но те са движени от любопитство, а не от желание да разберат истината. Към информацията хората се отнасят потребителски, докато истината е харизма, дар, който изпълва човека и го кара да я живее. Хората се превърнаха в потребители на истината, а не в притежатели на истината и мъдростта – съществуването на Бога, смъртта, отговорността, любовта, свободата, Църквата и други същностни истини и ценности за съжаление се разпространяват като информация, която получаваме чрез масмедиите, слухово и зрително. И така стигнахме дотам, че вместо Божиите очи имаме всевиждащото око на сателита, а от небето вместо манна, пада информационен отпадък, а много често и fake news... А словото на Църквата е винаги истинско и спасително, нейната цел е да съхранява истината, чийто плод е любовта“.


Атинският архиеп. Йероним изпрати от своя страна приветствие, в което каза: „Днес обществото изглежда ръководено от лъжата, съвестта на хората е помрачена и това постоянно се възпроизвежда. Всекидневно и на всички равнища на живота се разпространяват лъжи. Разделението и хаосът както в общественото тяло, така и в душите на хората, са неминуема последица от всичко това. Човешкото самолюбие и користни интереси се възползват от този хаос. На съвестта на всеки журналист лично, но и на журналистиката като цяло, лежи отговорността да служи безкористно на истината. Това го изисква честното отношение към самия живот. А когато истината бива подложена на изпитание в самото църковно пространство, тогава важи казаното в Евангелиетои последната лъжа стана по-лоша от първата“.


През първия ден участниците разгледаха феномена на лъжливите новини в църковна среда от академична, богословска и журналистическа гледна точка, давайки конкретни примери от православното медийно пространство. Анализиран беше и процесът за разпространение на лъжливите новини в интернет и в социалните мрежи.

Една от най-известните гръцки журналистки, занимаваща се и с църковната проблематика, Мария Антониаду, председател на Съюза на атинските журналисти, подчерта отговорността на журналистите, които трябва да засичат и проверяват източниците си на информация, но също и отговорността на читателите, които избират начините, по които да се осведомяват.


Източник: Orthodoxia.info чрез dveri.bg 

 

 

Зловредната практика да се разпространяват лъжливи новини  очевидно е сериозен проблем не само за Българската Православна Църква, но и за Вселенското православие.
Църногорската света обител в частност също е била нееднократно оклеветявана с разпространението на неистини.  
 

 

По темата  fake news и влиянието им в Църквата в  манастирския сайт има публикация още миналата година  (виж ТУК).

 

Съвсем наскоро в медиите се появи "пикантно" заглавие, че "Гигинският манастир се продава". Ако и да е привлякло публика за някои сайтове, а за други медии и автори - и приходи, това заглавие е откровена лъжа. Да, продава се дълг, поет от името на манастира, но не и самият манастир. И разликата е ясна, за всеки, който иска да я разбере. 

Близки до манастира хора, запознати добре с фактологията, свързана с този търг,  не на шега попитаха кой е подарил за манастира такава масирана рекламна кампания, тъй като не остана информационен източник, който да не е събщил за продажбата на манастира.

Потокът от поклонници  наистина се увеличи и вероятно сред  посетителите има хора, дошли да видят продаден ли е манастирът.  Но един от тях възкликна: "Този манастир ли се продава заради дългове!?! Та тука дължимата сума я имат под формата на жълти стотинки!" (Бел. админ. ) 

 

Календар
юни
П В С Ч П С Н
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
01-06 Св. мчк Юстин Философ и Юстин и дружината му. Свщмчк Пир. (Блажи се)       ◑
02-06 Св. Никифор изповедник, патр. Цариградски. Прпмчк Еразъм Охридски. (Отдание на Петдесетница)
03-06 ✝ 1 Неделя след Петдесетница - на Всички светии. Св. мчк. Лукилиан. Св. Маркелин. Преп. Атанасий Чудотворец (Петрови заговезни)
04-06 Св. Митрофан, патр. Константинополски. (Начало на Петровия пост)
05-06 Св. свщмчк Доротей. Преп. Петър Корицки
06-06 Преп. Висарион Египетски, Чудотворец. Преп. Иларион Нови
07-06 Св. свщмчк Теодот, еп. Анкирски. Св. мчца Валерия
08-06 Св. Ефрем, патр. Антиохийски. Прен. мощите на св. вмчк Теодор Стратилат
09-06 Св. Кирил, архиеп. Александрийски       ◯
10-06 ✝ 2 Неделя след Петдесетница на Всички български светии. Св. свщмчк Тимотей, еп. Брусенски
11-06 * Св. апли Вартоломей и Варнава. Св. Богородица "Достойно есть"
12-06 Преп. Онуфрий Велики. Преп. Петър Атонски
13-06 Св. мчца Акилина. Св. Трифилий, еп. Никозийски
14-06 Св. прор. Елисей. Св. Методий Цариградски
15-06 Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски
16-06 Св. Тихон чудотворец, еп. Аматунтски. Пренасяне мощите на св. Теофан Затворник
17-06 ✝ 3 Неделя след Петдесетница. Св. мчци Мануил, Савел и Исмаил. Св. мчк Манасий Габровски       ◐
18-06 Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
19-06 * Св. ап. Иуда брат Господен. Преп. Паисий Велики. Преп. Паисий Хилендарски. Св. мчк Зосима Созополски
20-06 * Преп. Наум Охридски. Св. свщмчк Методий, епископ Патарски. Св. Калист
21-06 Св. мчк Юлиан Тарсийски. Св. свщмчк Терентий, епископ Иконийски
22-06 Св. свщмчк Евсевий, еп. Самосатски. Св. мчци Зинон и Зина
23-06 Св. мчца Агрипина Римска. Св. преп. Антоний и Йоаникий
24-06 ✝ 4 Неделя след Петдесетница. Рождение на св. Йоан Кръстител. Св. Никита, епископ Ремесиански. (Еньовден)       ⚫
25-06 Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски. Св. прпмчк Прокопий Варненски
26-06 Преп. Давид Солунски и Давид Български
27-06 Преп. Сампсон Странноприимец
28-06 Пренасяне мощите на св. безсребреници и чудотворци Кир и Йоан
29-06 ✝ Св. първовърховни апостоли Петър и Павел (Петровден) (Разрешава се риба)
30-06 * Събор на св. славни и всехвални 12 апостоли