Храмов празник в Смиров дол

Храмовият празник на скита на Църногорската света обител  „Св Пантелеймон“  в земенското село Смиров дол беше отбелязан тържествено с всенощно бдение и празнична света Литургия, състояли се на 27 и 28 юли.

Всенощното бдение оглави о. Стефан от Гоце Делчев, а във вечернята молитвено участваше и Негово Пеосвещенство  Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На клира бяха водените от Владимир Симич певци от Сърбия, а в бдението с молитвени песнопения се   включиха и певци под ръководството на о. Владко Тасков от Сандански.

В богослуженията се включиха монасите от братството на Църногорската света обител и гостуващи духовници от други манастири. Йеродякон Захарий и иподяконите братята Петър, Стефан и Виктор помагаха в служението.

След вечернята в събота епископ Поликарп  поздрави игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор с неговия имен ден като прочете специален поздравителен адрес от Негово Светейшество Неофит – Български патриарх и Софийски митрополит.

След светата Литургия архимандрит Никанор произнесе проповедно слово, в което благодари на спомогналите за празника духовници и  други помощници и даде като добър пример за благочестие книгоиздателя о. Василий, о. Тимотей от Балшанския манастир заради техните трудове, както и всеки, който живее по Божиите заповеди.

 

 

 

 

 

В чест на о. Никанор и послучай неговия имен ден псалтите изпяха многолетствие :  

 


 

След богослужението имаше братска трапеза, приготвена под ръководството на о. Леонтий. На трапезата бяха поканени и група поклонници от Сандански, дошли за празника.  

 

 

През целия ден близки на манастира хора поздравяваха игумена с неговия имен ден.

 

Видео от всенощното бдение може да се види ТУК, ТУК и ТУК

 

И от светата Литургия - ТУК , а освещаването на коливото -  ТУК.  

За района
За района
Празнични богослужения в Радомирско Празнични богослужения в Радомирско

Празнични богослужения имаше в някои радомирски села за Голяма Богородица. С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и по покана на архиерейския наместник на Радомирска духовна околия протойерей Александър Стоев гостуващият в манастира йеромонах Максим отслужи молебен и водосвет в селата Кленовик, Прибой, Поцърненци и Старо село.

...прочети повече
Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир

В навечерието на големия Богородичен празник Успение Богородично с благословението на игумена на Църногорската света обител на 13 август 2019 г. в Леворечкия манастир "Св. 40 мъченици" беше извършена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. 

...прочети повече
Вечерня в Горноврабчанския манастир Вечерня в Горноврабчанския манастир

С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор на 11 август в Горноврабчанския манастир "Свето Възнесение Господне"   беше отслужена  вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.

...прочети повече