Иверската икона на Божията майка гостува в Кюстендил

С благословението на Светейшия Неофит, Софийски митрополит и Български патриарх, в навечерието на големия Богородичен празник Успение на Пресвета Богородица в Кюстендил беше посрещнато копието на Иверската икона на Божията Майка от скита на Църногорската света обител "Св. Пантелеймон" в земенското село Смиров дол. От 12 до 17 август чедотворният лик на Пресвета Богородица - Вратарница (Портаитиса) ще остане за поклонение в централния храм на Кюстендил "Успение Богородично". 

Иконата беше донесена от игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и гостуващия в манастира архимандрит Евтимий от Видинска епархия. Пред храма в Кюстендил тя беше посрещната от предстоятеля му о. Светослав Григоров, местното духовенство и игуменката на Граничкия манастир "Св. Лука" монахиня Фотиния. Сред миряните посрещачи беше и кметът на община Кюстендил г-н Петър Паунов.

Иконата беше пренесена на ръце до отредения в центъра на храма проскинитарий и пред нея беше отслужено кратко молитвено последование. 

 

be">

 

 

 След това Негово Високопреподобие архимандрит Никанор отправи пастирски слова към домакините и миряните и разказа историята на Иверската икона на Божията майка, като подчерта, че това е най-ценната светиня на Света гора - Атон. Той припомни, че самата икона не напуска мястото си на входа на манастира Иверон. Гостуващото в кюстендилския храм нейно копие е осветено в светата Иверска обител лично от нейния игумен архимандрит Натанаил.  Образът на Божията Майка тук на това място да бъде за ваше духовно вдъхновение, да бъде видимо свидетелство за невидимия покров, който Пресвета Богородица  е разпрастряла над този град и това място и разпростира над всеки, който със смирение, с вяра, без колебание и с добро сърце, простил обидите на ближните, пристъпва към нея; свидетелство за невидимото присъствие на Божията Майка сред вас, тук  в навечерието и по време на празника на Нейното Успение,  благопожела архимандрит Никанор.

 

be">


 Отец предстоятелят на храма благодари на игумена на Църногорската света обител за предоставената възможност в Кюстендил да се поклонят на този чудотворен лик на Божията Майка и покани миряните на богуслуженията преди празника и на самия празничен ден. 
Гостите от Църногорската света обител бяха посрещнати на братска трапеза, където присъстваше и кметът на Кюстендил г-н Петър Паунов. С него гостите обсъдиха теми от взаимен интерес, свързани с православието и обучението на децата по религия, което в Кюстендил се осъществява с подкрепата на общината и всяка година около 1000 деца са обхванати в групи за факултативно изучаване на предмета. 
За района
За района
Празнични богослужения в Радомирско Празнични богослужения в Радомирско

Празнични богослужения имаше в някои радомирски села за Голяма Богородица. С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и по покана на архиерейския наместник на Радомирска духовна околия протойерей Александър Стоев гостуващият в манастира йеромонах Максим отслужи молебен и водосвет в селата Кленовик, Прибой, Поцърненци и Старо село.

...прочети повече
Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир

В навечерието на големия Богородичен празник Успение Богородично с благословението на игумена на Църногорската света обител на 13 август 2019 г. в Леворечкия манастир "Св. 40 мъченици" беше извършена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. 

...прочети повече
Вечерня в Горноврабчанския манастир Вечерня в Горноврабчанския манастир

С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор на 11 август в Горноврабчанския манастир "Свето Възнесение Господне"   беше отслужена  вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.

...прочети повече