Празник в чест на св. Силуан Атонски в Църногорския монастир

септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“.

 

Литургията бе отслужена в манастирския храм „Св. Силуан Атонски“, в чест на предстоящия празник на светеца на 24 септември.

 

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на манастира, архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Евтимий, иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в столичния кв. „Дружба“, протойерей Людмил Йорданов, предстоятел на храм „Св. Иван Рилски“ в гр. Перник, протойерей Константин Стойчев, предстоятел на храм "Св. Петка" в гр. Брезник", свещеник Георги Марков, предстоятел на храм „Св. Атанасий Велики“ в с. Горни Лозен, както и йеродяконите Вартоломей, Захарий и Поликарп.

 

За празника бяха поканени църковни певци от Сърбия, които заедно с българските си колеги и с духовниците протойерей Костадин Тренев, свещеник Марио Михов и протодякон Александър Нешев огласиха днешната богослужба.

 

Молитвено участие в службата взеха манастирските братя и редица монаси, монахини и поклонници.

 

В края на светата Литургия бе извършено и пострижение на нов член на манастирското братство - монах Йосиф, под крилото на манастирския игумен Никанор.

 

С празнично слово епископ Поликарп поздрави и насърчи духовенството, братството, певците и поклонниците в манастира от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като призова: „Нека в този ден, в който си спомняме за св. Силуан Атонски, вървим по неговия път, който води към Христа Бога – път в смирение, който да ни окичи с добродетели, а те да бъдат многоплодни в нашия живот и да радват както нас, така и тези, които са около нас.“

 

От своя страна и от името на манастирското братство архимандрит Никанор благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за богослужението и за подкрепата, която оказват в трудни моменти, като поздрави владиката с топли думи за днешния му рожден ден по плът.

 

В чест на празника бе осветено и раздадено благоукрасено коливо, дар от г-жа Невена Моджахед, а поклонниците на обителта бяха нагостени с благословена трапеза.

За района
За района
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече