Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. На радостното събитие присъстваха министърът на финансите Кирил Ананиев, областният управител на Перник Емил Костадинов, кметът на община Брезник  Васил Узунов, секретарят на Софийската света митрополия Ангел Младено, председателят на бизнес сдружението КРИБ Перник Георги Милев, църковни спомоществователи, граждани.   

След молитвеното последование на водосвета епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит  и изрази специална благодарност към архимандрит Никанор, протойерей Константин Стойчев и всички, които са допринесли за осъществяването на обновяването на манастира. Той благопожела светата обител да възвърне своето значение на духовен център и да бъде посещавана от много хора. Сега стигаме до тук с високопроходими автомобили, както се пътува до манастирите и скитовете на Света гора, направи сравнение епископ Поликарп. Той изрази особено задоволство заради реставрираните и консервирани стенописи в храма,  които са дело на св. Пимен Зографски и от които някога хората са се запознавали със светото Писание.  Обръщайки се към министър Ананиев, епископ Поликарп  изрази признателност към Правителството  за оказваната подкрепа при възстановяване и ремонт на църкви и манастири.

Министърът увери, че тази политика на управляващите е израз на ясно осъзнатата необходимост да се подкрепя Църквата.  С подкрепата на държавата в Пернишка област са ремонтирани, реставрирани и изградени 22 църкви, манастири и параклиси на стойност 7 275 000 лв., посочи той. Министър Ананиев  предаде специални поздрави от министър-председателя  Бойко Борисов и каза, че премиерът  лично ще дойде, защото иска да види постигнатото.

С грамота на областния управител за принос във възстановяването на църкви и манастири в област Перник беше отличен протойерей Константин Стойчев.

Специална благодарност за всестранното съдействие в тази дейност изказа архимандрит Никанор по адрес на кмета на община Брезник Васил Узунов. Игуменът подари на министър Ананиев и на областния управител  копия на чудотворната икона на Пресвета Богородица Всецарица.

Пред манастирската порта бе поставено и символично начало на ремонт на пътя до манастира, който  ще бъде осъществен от Югозападно държавно предприятие.

Проектът за възстановяване на Билинския манастир е финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Църквата в светата обител е изцяло ремонтирана,  подменена е покривната конструкция. Направена е специална фугировка и са изградени дренажи. Реставрирани и консервирани са  стенописите, повечето датирани от 16-ти  и 17-ти век. Благоустроено е дворното пространство. Направена е ограда. 

 

 

Повече снимки от събитието може да се видят ТУК.

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече