Иконата Всецарица гостува в Искрец

С благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит и на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор от 10 до 18 август копието на ватопедската икона на Пресвета Богородица Всецарица от Църногорския манастир ще гостува в Искрецкия манастир "Свето Успение Богородично". В следобедните часове на 10 август иконата беше тържествено посрещната в манастира, а след това в манастирския храм беше отслужена вечерня.

 
Богослужението оглави игуменът на манастира и архиерейски наместник на Годечка духовна околия архимандрит Януарий.  На клира бяха  неговите духовни чеда от Свиленград Димитър и Юлиан, пристигнали със семействата си специално за случая. В песнопенията помагаше и о. Тодор, председател на храм "Св. Димитър" в Годеч, който вече 35 годи служи вярно на Божията нива, заедно с не по-малко достолепния о. Ангел.

 

Молитвено участие в богослуженито взеха игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор и монахът Иларион от Църногорското братство, както и архимандрит Антим - игумен на манастира "Седемте престола", предстоятелят на столичния храм "Св. Параскева" о. Йоан Чикалов, о. Михаил от храм "св. Йоан Богослов". йеромонах Тимотей от манастира в Балша и други духовници.

 

Сред събралия се в храма за посрещането на иконата и общата молитва народ беше и активно съдействащата на Искрецския манастир и неговия игумен г-жа Людмила Тодорова - управител на Специализираната белодробна болница в "Цар Фердинанд I" в с. Искрец, с чийто двор сега се намира светата обител.

 

В началото на 20-ти век Църквата подарява манастирския двор и други манастирски имоти за нуждите на болницата, построена през 1908 г. след Указ на цар Фердинанд и негово лично дарение.

 

Предполага се, че Искрецкият манастир е основан още през 8-ми или  9-ти век, но за това свидетелстват само местни предания. През 14-ти век е разрушен от османлиите и след запустение е възстановен едва през 17-ти век. Църквата е преизградена през 1602 г. и обновена - през 1834 г., когато  около нея се  сформира монашеска обител, но след няколко десетилетия отново запустява. До църквата се намира единствена по рода си на Балканския полуостров  седмоъгълна постройка на кръщелна-изповедалня, строена през 1856 г. и изцяло изрисувана отвътре. 

 

След богослужението с пастирски слова към пресъстващите се обърна архимандрит Януарий. Наред с благопожеланията той отправи и думи на благодарност за възможността иконата "Всецарица" да гостува в манастира. "Позволете да изкажа своята радост, че  в дворите на тази древле просияла света обител, посветена на Божията Майка можахме да посрещнем нейният чудотворен лик, донесен от Църногорската света обител. Позволете ми да изкажа радостта и благодарността си към Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит, който даде своя първосветителски богослов, та това празнично събитите да се случи, да дойде този чудотворен лик, за да може от тук да благослови всички вярващи, дошли да се поклонят и докоснат." каза той. 

be">
Архимандрит Никанор също благодари за любезната покана и отправи благопожелания. По думите му това, което сега о. Януарий върши в Искрецкия манастир, не е негова прищявка и хрумване, а самият той служи като оръдие на Божестения промисъл, защото сам Господ и промислил Искрецката света обител отново да заживее в духовен  живот.

19s">

Лични впечатления за два скорошни случая на изцеления след искрени молитви пред иконата на Божията майка Всецарица сподели йеромонах Максим. Той разказа как мъж от Перник получил помощ за изцеление на страдания по кожата, а малкият Йоан, който имал парализа на ръцете, започнал да ги движи свободно. Гостуващите духовници бяха поканени на братска трапеза, където разговорите за духовното развитие на района продължиха, о. Тодор разказа спомени от своя дълголетен подвиг на Божи служител и отправи молитвена благодарност на духовния ефект от събитието.  
За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече