Отслужена бе панихида за жертвите на комунизма

С благословението на Светейшия български Патриарх и Софийски
митрополит Неофит в Църногорската света обител беше отслужена панихида за жертвите на комунистическия режим в България. Това стана на 1 февруари - дата,  определена  за ден на признателност и почит към жертвите на комунизма в страната. Така се пази  споменът за въдворените в  манастира непосредствено след преврата на 9 септември 1944 г. офицери от Пети конен полк в Брезник, царски сановници и местни първенци, някои от които според народното предание са намерили смъртта си на това място без съд и присъда.
 

 

За втора поредна година в манастирския храм се събраха свещеници от региона, за да изпълнят молитвеното последование на панихидата и в памет на пострадалите от режима духовници.
Богослужението  оглави игуменът на манастира архимандрит Никанор. С него съслужиха иконом Йоан Чикалов - архиерейски наместник на  Трънска духовна околия и председател на столичния храм "Св. Параскева; протойерей Стефан Стайков - епархийски съветник и председател на столичния храм "Св.св.Кирил и Методий" в кв.Красно село;   протойерей Людмил Колев - председател на храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в Перник, съпровождан от свещеник Борис Котев от същия храм; протойерей Константин Стойчев и свещеник Михаил Станкович,  и двамата от Брезник и свещеник Гоце Христов.  Молитвено участие в панихидата взеха монасите от манастирското браство, гости на манастира, някои от които дошли специално за случая.
 

 

В проповедта си  след края на богослужението архимандрит Никанор
припомни трагичните събития от 1 февруари 1945 г, когато  противоконституционният съд, самопровъзгласил се за народен, произнася смъртните присъди на голяма част от политическия, военен, духовен и академичен елит на Царство България и за един ден са осъдени и убити над 150 човека, сред които са и тримата регенти на непълнолетния цар, 67 бивши депутати, 22 бивши министър-председатели и министри.  "Длъжни сме да помним тази
срамна страница от историята ни,  да не допуснем тя да се повтори и да не се примиряваме с опитите за подмяната й, защото истината за тези събития има само едно лице", каза архимандрит Никанор.  Пред събралите се в храма той прочете и послание, изпратено специално за случая от депутата в Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев.
 

 

След богослужението имаше раздавка в памет на починалите на коливо и вино за всички гости на манастира.

 

Повече снимки може да се видят ТУК

 

Събитието беше излъчено на живо през Фейсбук на страницата на Църногорския манастир - виж ТУК

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече