В Света гора за празника на манастира Есфигмен

Господският празник Възнесение Господне в манастира Есфигмен в Карея на Света гора-Атон бе отбелязан с голяма тържественост в четвъртък, на 6 юни 2019г.Митрополит Тимотей от Тесалия служи на Божествените литургии в деня на празника и на следващия ден, заедно с игумена на манастира Великата Лавра архимандрит Продромос, игумена на манастира Ивирон архимандрит Натанаил, игумена на манастира Св.Козма и Дамян (България) архимандрит Никанор и игумена на манастира Есфигмен архимандрит Вартоломей.На двора беше направен водосвет, на който за поклонение бяха изнесени светите мощи, пазени в манастира.По-късно традиционното за Атон угощение бе дадено в трапезарията на Св.Епистасия в Карея в присъствието на поклонници и духовни чеда на манастира Есфигмен.(Превод от гръцки, текст: Ставрос Велигракис)За района
За района
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече