Статии

24
януари
2024

Носете винаги Младенеца в сърцата си

интервю с отец Никанор

06
май
2022

Мощи на светите Кирил и Методий идват у нас

Интервю на игумена на Църногорската света обител архимандрит  Никанор за Любомир Старидолски и "Телеграф" за Гергьвден и св. Георги,  за войната на Русия срещу Украйа , за гостуването в България на свети мощи на сетите батя Кирил и Методий.

...прочети повече
13
март
2022

Неделя Православна

 

Днес е Първата Неделя от Великия пост, празник на Православието. Възпоменание за възстановяването на иконопочиганието след дълги години на гонения, дали много мъченици и изповедници, „изпълващи” църковния календар.
Борбите за Православието показаха силата на вярата у християните, която ги караха да проявяват усилие, да не бъдат плахи, да се жертват, да показват готовност да насаждат у себе си добродетели, да се борят със страстите. Унинието е страстта, която унищожава самата борба на християнина. Унинието е леност, мързел, безразличие, нежелание за всяка духовна работа, поради което то се смята за един от смъртните грехове.
...прочети повече
05
март
2022

Архиеп. Елпидофор за лоши прояви в монашеството

Многобройните лоши прояви на монашеството, които наблюдаваме, разстройват всички ни и често се отразяват на нашето разбиране за светостта. Защото като цяло надделява и става все по-разпространено схващането, че светостта е достъпна само за монасите или архиереите. Можете да видите това в последните канонизации. Повечето – ако не всички – са или на монаси, или на архиереи. Забравена е светостта такава, каквато се среща в света, в семейството, в обществото. Имаме нужда от святост в обществото. Светостта не може да съществува само в манастирите. Иначе стоим само с единия крак, куци сме като Църква, и така обезсилваме присъствието си в света...

...прочети повече
28
февруари
2022

"Опомнете се, безумци"

Коментар във Фейсбук на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор по повод започнатата на 24 февруари 2022 г от президента на Русия Владимир Путин война в Украйна. 

...прочети повече
25
март
2021

Бог никого не унижава. Като вредим на ближния, първо вредим на себе си...

Интервюто може да гледате тук

01
февруари
2021

Не да празнуваме Коледа веднъж в годината, а всяка сутрин Христос да се ражда в сърцата ни

В студиото на "Лице в лице" гостува отец Никанор от Средногорския манастир. С него разговаряме за силата на вярата и тайнството на Рождество Христово!

"Бог не иска от нас един на друг да си вменяваме вина. (...) Да се променяме всеки ден - това е смисълът на нашия живот тук. Всичко друго е опаковката, всичко друго е сцената, в която това става. Но най-важното е, ако може Христос - не да празнуваме Коледа един път в годината, а всеки ден и всяка сутрин той да се ражда в сърцата ни и да ни насърчава да вършим добро, да постъпваме нравствено по-съвършено от вчерашния ден и това е духовното движение. На това помага и молитвата, на това много помага добротворството." - каза отец Никанор.

Вижте целия разговор във видеото. 

 

01
февруари
2021

Архимандрит Никанор: Ако имаме чисти души, Бог ще направи чудо и ще имаме достойни народни водачи и политици

COVID-19 ме увери още един път в немощта и несъвършенството на човешката природа и в нуждата винаги да се намираме под закрилата на Божието всемогъщество и покрова на Неговата Майка

Спасявайки се сам, всеки от нас спасява и цялото човечество, казва на Рождество пред Faktor.bg игуменът на Гигинския манастир „Св. Козма и Дамян”

  

Интервю на Светослав Пинтев

...прочети повече
19
януари
2021

Нещастието и скърбите са „ковачницата“, от която излизат добрите хора

Разговор с Цветанка Ризова в студиото на “Лице в лице” за Рождество Христово и значението му за човешкото спасение ВИДЕО.


...прочети повече
01
декември
2020

Може ли Св.Причастие да бъде преносител на болести и зарази?

"Тялото и Кръвта Христови ни даряват вечен, а не временен живот! Те  наистина са "Хлябът на Живота", но на вечния живот след Възкресението, а не аспирин и антибиотик!" Това се казва в  интервю на архимандрит Никанор за сайта на двама млади богослови.

...прочети повечевиж снимки
29
ноември
2020

Да сме готови за своето лично „последно време”

Интервю на Християнство.бг с архим. Никанор, игумен на Църногорския манастир за пандемията, мерките, конспиративните теории и отношението на християните към тях.

...прочети повечевиж снимки
09
юни
2020

"Нещата от Живота" с гост Отец Никанор

Цялото видео може да гледате:  https://www.facebook.com/watch/?v=292943395424978

03
април
2020

Кой е каноничният игумен на манастира Есфигмен?

През септември 2019 г. един от игумените на 20-те управляващи манастири на Света гора  беше на посещение в България и възглави празничното бдение в чест на преп.Силуан Атонски в Църногорския манастир, Софийска епархия. Значимостта на това събитие може да се оцени лесно като се отворят новинарските архиви и се види кога за последен път е имало такова съслужение. Гостът имаше среща с  българския Патриарх Неофит  и представи своята  първа книга - сборник с проповеди, издадена на български език. 

 

Става дума  за негово високопреподобие архимандрит Вартоломей, игумен на свещената царска, патриаршеска и ставропигиална обител Есфигмен.   В една  немалка част от вярващите българи обаче възникна недоумение, защото в  техните представи игумен на Есфигменския манастир е отец Методий.   

 

Каква е причината манастирът Есфигмен наглед да има двама игумени? 

...прочети повечевиж снимки
22
март
2020

Архимандрит Никанор за коронавируса и паниката

Страхът е много по-голяма болест от заразата, която се вихри в момента в света. Това заяви в интервю на Албена Борисова игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор. Бог няма да позволи да ни се слечи нещо лошо, категоричен е той.

...прочети повечевиж снимки
11
март
2020

„Пазете се да се не изтребите един други“

В дните на Велик пост, заради духовния подвиг, изкушенията между вярващите са големи. Винаги е било така. Когато човек се старае да бъде в труд пред Бога, дяволът го напада и всячески се стреми да го отклони от това му спасително дело. Поради това, в дните на пост, молитва, бдение и самовглъбяване, той се стреми да ни провали.

...прочети повечевиж снимки
08
март
2020

След Тодорова събота е Неделя Православна

Първата неделя от Великия пост е в памет на възстановяването на почитта към светите икони. Със смъртта на последния император-иконоборец Теофил било сложен край на тази голяма ерес в християнския Изток. Съпругата на Теофил св. царица Теодора, заедно със св. патриарх Методий незабавно възстановили иконопочитанието, потвърдено още на Седмия Вселенски събор. 

...прочети повечевиж снимки
27
февруари
2020

Светлина на монасите са ангелите, а на миряните - монасите

Интервю на Анула Христова със светогорския йеромонах Филип Микраянанит, публикувано в Църковен вестник бр. 22 от 16-30 ноември 2019 г. О. Филип беше гост на Църногорската света обител в началото на месец ноември 2019 г. В залата на Софийската света митрополия той изнесе беседа за новите светогорски светии. 

...прочети повечевиж снимки
16
февруари
2020

„От препълнено сърце говорят устата”

РЕЧНИК НА НАЙ-ЧЕСТО УПОТРЕБЯВАНИТЕ ДУМИ И ИЗРАЗИ ОТ ПРАВОСЛАВНИТЕ ТАЛИБАНИ по адрес на Архиереи, свещеници и миряни от БПЦ-БП и по адрес на Вселенския Патриарх

 

Сайтът Doxologia INFONEWS започна да публикува списък с лица, определени като  православните талибани  (виж ТУК). Някои от посочените в списъка се почувстваха поласкани, други се засегнаха и потърсиха оправдания в своя полза. Ние не се интересуваме кои точно са тези хора, но съставихме списък от най-често употребяваните думи и изрази  в публикувани от тях коментари и изказвания в публичното интернет пространсво  по адрес на архиереи, свещеници и миряни от Православната Църква в България и по адрес на Вселенския Патриарх.  Речникът подлежи на актуализация. А читателят сам може да прецени дали са православни и изобщо християни тези, които си служат с  такива изрази и фрази. Интересно е дали си служат с подобен език при изповед и дали споделят със своите  изповедници за публичните си изяви.   

...прочети повече
09
февруари
2020

Почитанието на новомъчениците в Русия не се получи

Протоиерей Георгий Митрофанов за жертвите на репресиите и потребителското отношение към светиите. Духовникът, който повече от 20 години е член на Синодалната комисия по канонизация на светиите смята, че почитанието на новомъчениците в Русия не се получи.

Гордеем се с това, от което трябва да се срамуваме, казва свещеникът и църковен историк. 

...прочети повечевиж снимки
31
януари
2020

Д-р Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: Да отдадем почит към жертвите на комунистическия режим в България

За втора поредна година в Църногорската света обител на 1 февруари се отслужва панихида в памет на жертвите на комунистическия режим в България. Сред инициаторите миналата година наред с тогавашния областен управител на област Перник г-жа Ирена Соколова беше и депутатът в Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ г-н д-р Андрей Ковачев. Тъй като тази година той не може лично да присъства на молитвеното последование в манастира изпрати свое послание по този повод. 

...прочети повечевиж снимки
20
януари
2020

Старецът Теоклит Дионисиатски за зилотите в Света гора

През септември 2019 г. гост на Църногорската света обител беше архимандрит Вартоломей - каноничен игумен на манастира Есфигмен в Света гора Атон.  Неговото гостуване беше по повод празника на св. Силуан Атонски, на когото е посветен новият манастирски храм. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и с подкрепата на Църногорския манастир беше издаден и представен сборник с проповеди и беседи на архимандрит Вартоломей. Споменаването на манастира Есфигмен породи у някои хора въпроси, свързани с обитаващите части от светата обител зилоти, с които архимандрит Вартоломей няма нищо общо. Още през 2002 година, те са обявени за разколници от Всесветейшия Вселенски патриарх Вартоломей I. Издадено е решение за прогонването им от манастира,  на което те отказват да се подчинят. Според обясненията им те не са съгласни с "икуменизма на вселенските патриарси" и затова са прекъснали контактите си  с другите манастири и не споменават Константинополския патриарх.
Очевидци разказват, самият каноничен игумен на манастира също потвърди, че обитаваната от тях част на обителта е в много занемарено състояние.
Тук представяме едно изобличение на стареца Теоклит Дионисиатски, насочено към разколниците, овладяли сградата на манастира Есфигмен и представящи се за манастирско братство.

...прочети повечевиж снимки
27
декември
2019

Нямаше преход, а приспособяване, защото нямаше катарзис и покаяние

Нямаше преход, а приспособяване, защото нямаше катарзис и покаяние, казва в навечерието на Рождество Христово през 2019 г. в  интервю на Светослав Пинтев   за сайта  faktor.bg  игуменът  на Църногорската света обител архимандрит Никанор.

...прочети повече
23
декември
2019

Христос е Месията и няма друг Спасител

Интервю на игумена на Църногорския манастир „Свети Безсребреници Кома и Дамян“ архимандрит Никанор за вестник "Стандарт" в навечерието на Рождество Христово.

...прочети повечевиж снимки
11
ноември
2019

Светогорска духовна трапеза в Църногорския манастир

Майката Божия, погледнала милостиво към българския народ e благословила благоуханието на Света Гора да стигне и до българската земя, благословила e богата духовна трапеза, а самата Тя останала незнайна и незабeлежима, така както смирено и незабележимо присъства в Евангелието.

...прочети повечевиж снимки
09
ноември
2019

Да опознаеш Бога посредством служение на човека

В брой 20 от 2019 г. на Църковен вестник може да се прочете интервю на Анула Христова с йеромонах Ефрем Катунакиот,   населник на келията  “Св. Ефрем Сирин” към Великата Лавра “Св.Атанасий”  на Света гора, Атон, който беше гост на Църногорската света обител за празника на св. Йоан Рилски Чудотворец. Авторката определя свояразговорс о. Ефрем като съкровен диалог с един духовно опитен светогорски старец. 

...прочети повече
23
октомври
2019

Посланието на Света Гора

Интервю на Анула Христова  с архимандрит Вартоломей, каноничният игумен на светогорския манастир “Есфигмен” , публикувано в  Църковен вестник, бр. 18/2019 г.


...прочети повечевиж снимки
20
октомври
2019

Българският патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник

На 19 октомври Православната църква чества най-тържествено паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец. В този ден  гражданството на Перник празнува своя официален празник, който води началото си от 90-те години на ХХ век.

 

Празничният ден по традиция започна с архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит празничната св. Литургия в храм „Св. Йоан Рилски” в града, възглави Негово Преосвещенство  Белоградчишки епископ Поликарп.

...прочети повечевиж снимки
03
октомври
2019

Православните фанатици са като талибаните

Интервю с архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир Ефсигмен, на Константин Събчев за вестник "Телеграф" Православнитие фанатици са като талибаните, казва светогорският игумен на манастир, превзет от зилоти.  

...прочети повечевиж снимки
24
август
2019

Който има уши, да слуша ...

В свой пореден пасквил, датиран от месец март т. год., "високо духовни" автори отново сеят заблуди сред миряните на БПЦ. Това ме кара за пореден път с малко думи, кратко и ясно да  опровергая новоизмислените им учения.

...прочети повече
22
юли
2019

Готвач № 1 на Атон прави гозби и на сън

  • Монахът Епифаний изнесе кулинарни уроци по време на Църногорския събор
  • Уважението, качествените продукти и ножовете са най-важни в кухнята, казва Дядото

Той е главният готвач на Света Гора – Атон.  Големите светогорски манастири го канят да приготви ястията за 1000 и повече гости, когато имат своите панагири, както наричат там празниците. Майсторството му в кулинарията е всепризнато. Вече 40 години  приготвя храна с огромна любов към тези, които ще се хранят. Почти не минава ден без да направи нещо за ядене. "Понякога готвя и насън", споделя монахът.

...прочети повечевиж снимки
06
юли
2019

Пещерски манастир "Св. Николай"

 

На около 2 километра и половина над днешното село Пещера в сегашната община Земен се намира манастирът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Сега той е познат като Пещерски, но назад във времето е бил наричан и Ореховски, и Мрачки.  
Някога самото село се намирало близо до манастира в местността Градището, според местни хора първите свидетелсва са от 814 г. А селото се казвало Орехово заради многото орехови дървета по тия места. Името Пещера може и да се утвърдило заради пещерите по скалите - Калугерска дупка, Здравички камик, Радован. Разправят, че като придойде вода по дерето намирали монети от най-стари времена. Край манастира се правели и дървени въглища, та името на Пещера може да произлиза и от пещ.

 

...прочети повече
16
юни
2019

Проповед за Петдесетница

*Проповедта е а о. Даниил Сисоев - руски свещеник,  убит  на 35-годишна възраст в московския храм, където служи на 19 ноември 2009 г, заради активната му просветителска и мисионерска дейност и сред мюсюлмани.  

 

 

Поздравявам всички ви с Петдесетница. С деня на слизането на Св. Дух над  апостолите. С деня на окончателното явяване на Св. Живоначална, Единосъщна и Неразделима Троица.

...прочети повече
18
май
2019

Fake news са вече пандемия

Лъжливите новини (fake news) са вече пандемия. Това твърдение на Всесветейшия Вселенски патриарх Вартоломей е извадено като заглавие  на информация  в сайта "Двери.бг" за провеждащ се в Солун семинар на тема  „Fake news и Църквата“ . " С много тъга установяваме, че и в църковната журналистика се създават и разпространяват фалшиви новини, чиито автори са движени от користни цели, икономически интереси, които нямат за цел разпространението на Евангелието и спасението на хората, е цитиран да казва Вселенският патриарх. 

...прочети повечевиж снимки
07
май
2019

Отворено писмо

Обръщаме се към Вас, за да споделим нашето недоумение и негодувание от излъчените на 2 и 3 май 2019 г. във Вашия ефир материали за Църногорския манастир, подготвени от служителката Ви Рада Домусчиева.

Според нас и  двата материала бяха тенденциозни, неотговарящи на изискванията на журналистическата етика, разпространяващи лъжи и клевети и уронващи репутацията на Вашата иначе уважавана медия.

...прочети повечевиж снимки
04
май
2019

Продават се, мамо...

Във връзка с разпространявана невярна информация, че  заради дългове имущество на Църногорския манастир щяло да се продава на търг, сме длъжни да известим, че това не отговаря на истината. 
През 2014 г. Църногорският манастир, заедно с избрана фирма-изпълнител,  получава от КТБ кредит в размер на 395 000 лв., при условие, че изискваното по закон обезпечение ще бъде предоставено от търговското дружество. Парите са получени по сметката на манастира и са изплатени на фирмата, за да продължи строително-ремонтните дейности. Това не става, тъй като със затварянето на КТБ фирмата-изпълнител фалира. Оказва се, че кредитът е отпуснат без надлежното обезпечение.

...прочети повечевиж снимки
26
април
2019

Страстната седмица в храма

Да обикаляш черквата на Великден и да се провреш под масата на Разпети петък, не е това Възкресение Христово. Така една съвременна баба се опитва да обясни на внуците си какви са установените от Църквата правила в дните преди най-големия празник за православните християни. Откакто е пенсионерка възрастната жена помага в храма за чистотата и за реда, но на богослуженията е от малка. Може да изпее цялата Литургия, ако и да няма глас, защото следи всяка думичка, изречена от свещениците и изпята от църковния хор, украсяващ с песните си всяко богослужение. И ако почти всяка неделя и на повечето големи празници Литургията е все една и съща, то в дните преди Възкресение Христово се служи всеки ден по различен начин.

...прочети повече
24
март
2019

Свето Благовещение - Ден на майката

На празника Благовещение светата православна Църква възпоменава радостното за всички човеци, които вярват в Бога, важно събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител.

...прочети повечевиж снимки
09
март
2019

Манастирът „Свети 40 мъченици” в село Лева река

На 9 март за православната Църква е празникът " Св. Четиридесет мъченици". На този ден Църквата отдава почит на 40  римски войници от арменската  военна част  в град  Севастия  (сега град  Сивас) в т. нар. Малка Армения. Тези храбри войни загиват след жестоки мъчения заради  своята вяра в Христа през 320 г. На този ден храмов празник има манастирът „Свети четиридесет мъченици” в трънското село Лева река.

...прочети повечевиж снимки
08
март
2019

Поклоничество в Света гора - ден трети

В третия ден не нашето поклонничество  на 4 март 2019 г.  бяхме в келията Свети Мина, където  се подвизава отец Йосиф,  който в миналото е бил пилот. След дълга беседа с него посетихме румънския скит Продромос,  отец Паисий Лавриот в килията му към Великата Лавра, килията Свети Георги  (Конак) в скита Провата, където обитават умерени зилоти, 
скита Свети пророк Илия, забележителен  с огромния си храм - целият в позлата вътре и множеството свети мощи. Накрая посетихме манастирите  Пантократор  и Ставроникита. 

...прочети повечевиж снимки
04
март
2019

На поклонение в Света гора-ден втори

В неделния ден, когато в родината ни бяха отбелязани  141 години от подписването на Сан-Стефанския договор, в дълбините на нощта се събрахме в малкия манастирски храм на манастира Есфигмен, за да отслужим възкресното богослужение. По-късно през деня успяхме да отидем на поклонение до  манастирите Хилендар, стария Есфигмен, обитаван от зилоти, Зограф,  Констамонитедин, който е един  от най-малките светогорски манастири, Дохиар, където се сподобихме да се поклоним на чудотворната Богородична икона "Скоропослушница". Дългият ни ден завърши с благодатно гостуване в нявгашния славянобългарски скит "Достойно Ест".

...прочети повечевиж снимки
03
март
2019

На поклонение в Света гора-ден първи

От 2 март братя от Църногорския манастир заедно с миряни - приятели на манастира, сме на поклонение на Света гора по покана на игумена на манастира Есфигмен архимандрит Вартоломей. 

...прочети повечевиж снимки
01
март
2019

Легендарният Бреза манастир и храм "Света Петка"в Брезник

Поне 50 са православните манастири, съществували през времето на територията на днешната област Перник. За някои от тях са останали само неписани спомени, от други има и материални следи, но има и такива, които са се съхранили, възстановени са и сега в тях звучи молитва. А през проследните две години с финансирани от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020) 11 проекта,  към приключване са ремонтни, възстановителни и благоустройствени дейности в манастири и църкви в района.

...прочети повече
08
февруари
2019

Обявиха обекти от Църногорския манастир за недвижима културна ценност

Обекти от Църногорската света обител получиха статут на недвижими културни ценности. С решение на Специализирания  експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности  (СЕСОНКЦ) към Министерството на културата, взето на заседание, състояло се на 5 февруари, статут на  недвижими културни ценности получиха църквата  "Св. св.  Козма и Дамян",   като единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Възраждането с категория  "национално значение" и сградите на старото манастирско крило,  манастирската гостоприемница  и магерницата  като архитектурно-строителни недвижими културни ценности от Възраждането с категория  "местно  значение".

...прочети повечевиж снимки
13
януари
2019

Седем тайни за щастието на атонските монаси

Разпространена в социалната мрежа публикация разкрива седем  тайни за щастието на атонските монаси. Публикацията няма автор, но буди размисли и дава повод за поучения, затова я предлагаме на  читателите на сайта. 

...прочети повечевиж снимки
29
декември
2018

При много говорене не се избягва грехът

Неизвестният за масовата публика авторски колектив на "Църковен светоотечески православен календар"  за 2019 г.  е публикувал  нова, обширна статия  за игумена на Църногорския манастир аримандрит Никанор.  Поводът е изразено от него мнение по отношение на съдържанието на календарчето.  Статията е подписана от името на "авторския колектив", но е възможно да е излязла   изпод опитното перо на един житейски преуспял човек, който условно може да бъде наречен  " новопостриганият монах Хорхе" (да  си спомним "Името на Розата" от Умберто Еко).
За хора, според които вярата в Бога и страхът Божи се определят от календара,  на православния християнин му остава единствено да се моли. Но в пространното писание има един  детайл, който прекрасно илюстрира  богословската и духовната стойност на целия този сумасшедший бред (без извинение за русизма), който са написали.

...прочети повечевиж снимки
13
декември
2018

A ХРИСТОС ?

Неотдавна воден от пастирската си отговорност се обърнах към духовните си чеда, читателите на монастирския сайт, а също така и към високопреосвещените архиереи на Българската Православна Църква с предупреждението, че под маската на "старостилен църковен календар" сред нашата Църква се прави пропаганда на разкола.

 

Моето обръщение предизвика отговор от разпространителите на разколническата съблазън в един от "истински" православните интернет-сайтове. Не съм настроен да влизам в спорове, но ще използвам случая, за да кажа още няколко думи по темата.

 

Не съм аз човекът, който ще определи коя ерес е по-страшна: арианството или несторианството, или кой разкол е по-пагубен - донатисткият или старообрядческият. Знам едно: всички те водят до погибел. Същият гибелен път са поели хората, издали "светоотеческия" календар за 2019г. - и не за това, че не защитават църковната правда, а заради напълно сбърканите им духовни ориентири. В своята полемика с новостилците и икуменистите те отдавна напуснаха и догматичното, и каноничното поле на Православието. Вместо св.Евангелие те предлагат на своите последователи някаква "християнска" кабала, в която Великия Индиктион придобива сотириологично значение, а Божията благодат бива поставяна в зависимост от числа и дати.

...прочети повече
20
ноември
2018

ВНИМАНИЕ: РАЗКОЛ!

Благочестиви православни християни,

 

Обръщам се към вас с увещанието да проявите бдителност! Разпространява се „църковен календар за 2019г.“ от името на „православни християни от Българската Православна Църква“, но без благословението на свещеноначалието на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия.

 

Както е добре известно, богослуженията в нашата св.обител допреди една година също се извършваха според юлиянския календар, или т.нар. „стар стил“. След това поради възникналите духовни смущения и съблазни в Софийска епархия получихме писмо от нашия епархийски архиерей с увещание да преминем към общоупотребявания в БПЦ църковен календар, което и сторихме без колебания. Ние обаче запазихме разбирането и уважението си към всички онези чеда и пастири на БПЦ, които продължиха да се черкуват с благословение по т.нар. „стар стил“, независимо от хулите, които някои неуравновесени личности отправиха и продължават да отправят срещу нас.

 

Не можем обаче да останем безмълвни, когато виждаме под маската на „църковен календар“ предизвикателно да се разпространяват неверни твърдения, благоприятстващи формирането на разколнически нагласи у вярващите.

 

Още на корицата на разпространяваното календарче виждаме непознат на православната традиция, смайващ иконографски сюжет, наречен „свети отци, които изобличиха неправдата на григориянския календар“. Внушението е колкото прозрачно, толкова и невярно!

...прочети повече
03
октомври
2018

Подвигът да си монах

"Подвигът да си монах" е заглавието на репортаж за празника на св. Силуан Атонски в Църногорската света обител на екип на предаването на БНТ "Вяра и общество"  с водещ  Горан Благоев. Материалът, с автори Тодор Златков и Пламен Геросимов разкрива художествено, с много вкус и духовно разбиране красотата на манастирския живот и монашеското служение и разказва за просиялият в святост през 20-ти век светия, патрон на новия манастирски храм св. Силуан Атонски Нови.

...прочети повечевиж снимки
26
септември
2018

Отзиви от Гърция за празника на св. Силуан

 

С голямото благословение на Премилосърдния Бог, братството на Томадите (от келията на свети Апостол Тома към скита на Малката света Анна на Света Гора) се озова в България в манастира на Светите Безсребърници, който е в процес на възстановяване през последните години. Там тържествено се почете паметта на Богоносния наш Отец свети Силуан Атонски.   
Както е известно, старецът Софроний, когото ще помним винаги и който първо е живял на Света Гора, а по-късно завърши живота си  в Есекс, Англия, първи описа житието на св. Силуан Атонски. Паметта на Светията бе почетена с тържествено всенощно бдение.
...прочети повечевиж снимки
22
септември
2018

80 години от представянето пред Бога на св. Силуан

С всенощно бдение и празнична света Литургия l Църногорският манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян"  над брезнишкото село Гигинци  ще бъде отбелязана кръгла годишнина - 80 години от представянето пред Бога на св. преподобни  Силуан Атонски Нови. На този светител от най-новите времена е посветен новопостроеният манастирски храм,  единствен в Българияq имащ  за патрон св. Силуан.  След богослуженията и празничната братска трапеза  в понеделник ще има духовна беседа със стареца Филип от скита "Малката света Анна" на Света гора, Атон. 

...прочети повече
08
август
2018

Възстановява се издателската дейност на българските светогорци

С подкрепата на Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян Асийски"  над брезнишкото село Гигинци се възстановява издателската дейност на българските светогорци. В миналото българските  монаси на Атон са полагали големи усилия за духовното  ограмотяване и просвещение на братята си по вяра.

...прочети повече
20
юли
2018

Може ли попове да пеят на събор?

В края на миналата седмица в Пернишко се състоя голям народен фолклорен събор. За място на събитието организаторите бяха избрали красивата природа около Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян", който  е на около 5 километра нагоре в планината над брезнишкото село Гигинци. След благословение от Светейшия Български патриарх Неофит, манастирът прие да е домакин на събитието и любезно предостави манастирските ливади за народния празник.

...прочети повече
10
юли
2018

За Църногорския събор

От 13 до 15 юли 2018 г. край Църногорския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян" ще се състои народен събор "В сърцето на Граово". Наш апостолски дълг е всячески да подкрепяме и насърчаваме всички културни прояви, които имат за цел възраждане и утвърждаване за поколенията на българската национална идентичност, част от която се явява православната вяра в Светата Троица. Затова приехме идеята на местната общност в пернишкия регион съборът да се проведе  близо до манастира.  

...прочети повече
08
май
2018

ЗА ЕДИН ЦЪРКОВЕН FAKE И ДУХОВНИТЕ ИЗВОДИ ОТ НЕГО

 

...
В този момент осъзнах, че не става въпрос за погрешна или неточна интерпретация, а за нарочно разпространена фалшива новина, целяща моето злепоставяне. Някой се е възползвал от краткото ми пребиваване в пределите на Зографския манастир, за да съчини една лъжлива, но пикантна история . Услужливи, а след тях непрецизни медии я подемат, явно с цел да отклонят вниманието и по този начин да омаловажат празничното събитие и освещаването на новоремонтираното южно крило на манастира. Защото, в крайна сметка, е ясно, че "добрата" новина, която се продава, е лошата новина и хората ще запомнят Гергьовден на 2018г. с мнимия "арест" на един български игумен, а не с доброто, което един български премиер направи на един манастир, обитаван от българи. Защото новоремонтираната сграда е наистина строително бижу и засега стои като новопришита кръпка на фона на останалото. За пореден път се убеждавам, че парите, които Борисов отпуска, "работят" повече, отколкото парите, предоставяни от други.
Когато по-късно се запознах по-подробно с разпространения църковен фейк, ме изпълниха мисли, които бих искал да споделя.
...прочети повече
27
април
2018

Новото изкушение отдясно

                                                                                                от архимандрит Никанор Църногорец

 

През изминалата 2017 г. едно от най-важните събития в живота на Софийска епархия беше преодоляването на духовните аномалии, предизвикани от активната дългогодишна дейност на група духовници и миряни, самообявили се за „ревнители“, „изповедници“ и дори „стожери“ на истинното Православие, а по същество явяващи се типични представители на младостарческия феномен, сеещи чрез проповеди, писания и на дело семената на разкола.

...прочети повече
13
април
2018

Ако няма смирение, от чудесата може да се повредим духовно

Ако се обърнем към богословите от древността, а и от наши дни, ще ни се изясни, че търсенето на чудеса е израз на пълна заблуда в духовния живот. Ние трябва да търсим чистота на сърцето и преди всичко покаяние, правилна и искрена молитва, трябва да търсим тези около нас, които живеят зле и на които сме длъжни да помогнем.
А да търсим чудо е от областта на нездравата духовност. Светите отци ни предупреждават, че от чудесата трябва се бяга, т. е. да се избягват. И само човек, който е духовно неграмотен, може да тича след чудеса. Когато Самият Христос извърши чудо пред Петър, преди да го призове за Свой ученик, той падна по лице на земята и Го молеше да Си иде от него, защото е грешен човек. Петър вярваше, че е напълно недостоен пред него да се яви Господ. Всички светии са избягвали чудеса, защото ако няма истинско смирение, от тях може духовно да се повредим и да погинем./ standartnews.com

...прочети повече
15
ноември
2017

Патриаршеско писмо и слово на игумена

Досточтими отци и братя, възлюбени в Годпода поклонници на светата обител, току-що чухте съдържанието на Патриаршеското писмо, с което се отменя благословението в този монастир богослуженията да се извършват по т.нар. "стар стил". Какво мога да кажа по този въпрос? Разбира се, от еортологична, даже от чисто астронимическа гледна точка, т.нар. "нов стил" е едно недоносче. Но тук не става въпрос за календари и астрономическа точност, или пък за някакво сляпо придържане към определени традиции, а за една загриженост на Негово Светейшество патриарх Неофит от продължаващите разделения и смущения на вярващите от неговата епархия, предизвикани от неща, които макар и не без значение, но нямат тази важност, която определени среди се опитват да им придават.

...прочети повечевиж снимки
02
ноември
2017

УПРЕК КЪМ ИГУМЕНА И НЕГОВИЯТ ОТГОВОР

Благословете, отче!

 

Виждам, че много сте се променили. Твърде много. Написали сте и истинска апология на ползата от преминаване към новия стил: вашето слово по повод писмото на патриарха.

 

Пишете „За нас е важно да сме част от православния български народ и неговата поместна църква, а не някаква секта или затворена групировка от мними праведници, осъждащи всички останали.“.  Не знаех, че досега сте били секта или затворена група от мними праведници, осъждащи всички останали – никой не е останал с такова впечатление от манастира. Не сте ли били всички и досега „част от православния български народ“? Какво пречи човек да служи по каноничния ред без да създава секти и без да осъжда всички останали? Какво пречи служенето по стар стил на това да сме част от православния български народ, ние не сме ли част? Атонските монаси не са ли част от православния народ?

...прочети повече
16
септември
2017

СИГИЛИЯТ ОТ 1583 Г. СРЕЩУ НОВОВЪВЕДЕНИЯ ОТ ЛАТИНЦИТЕ КАЛЕНДАР – МИТ ИЛИ РЕАЛНОСТ?

Изследването на митрополит Киприан показва, че документът действително е компилация от няколко различни текста от различно време с напълно произволно поставено заглавие и с произволни „допълнения“, несъществуващи в оригиналните ръкописи, от които е съставен псевдо-сигилият. Едно такова „допълнение“ е именно „анатемата“ срещу тези, които следват григорианската пасхалия и месецослов (календар). Автентичните томоси, отразяващи решенията на трите споменати събора, не са запазени. Но това не означава, че григорианският календар не е бил осъден от тях. Налице са достатъчно други документи от различни автори, които свидетелстват, че календарът, въведен от папа ГригорийXIII, е бил отхвърлен от трите събора като противоречащ на православното Предание и на съборните постановления и правила на светата Църква относно празнуването на Христовото Възкресение. Да, „Сигилият“ е фалшификат, но това не означава, че са „фалшиви“ и анатемите срещу григорианския календар. Както посочва митрополит Киприан, свети Доситей, патриарх Йерусалимски свидетелства, че съборът през 1593 г. е решил „новият календар, измислен от латинците, да бъде предаван на анатема“.

...прочети повече
25
юни
2017

Година след Крит. Как Украйна може да стане най-консервативната православна страна в света

Мина точно година от момента, когато се проведе Светия и Велик Събор на Православната Църква на о. Крит - дълго подготвян, много критикуван и на когото бяха възложени големи и малки надежди. Въпреки очакванията, в резултат от събора нито е налице пасионарното обединение на Вселенското православие, нито идването на Антихриста и следващия го край на света. Затова пък съборът  стана маркер за важен процес, позволяващ да се говори за зараждането на алтернативен, глобализационен проект в рамките на традиционното християнство. Ако по-рано православните църкви имаха по-скоро имидж на реликва от византийските  времена, то през 2016 г. много от тях започват да призовават към интеграция, обединение, в това число и с иноверни христяни.

...прочети повече
17
юни
2017

АЛЕКСАНДЪР ТОДОРОВ: НЕ ПРОМЕНЯЙ ХРИСТИЯНСТВОТО, ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ!

Господин Тодоров, защо вие и група вярващи искате възстановяване на стария Юлиански календар за църковно богослужение?
Искането за възстановяване на Юлианския календар в богослужението не е новина. То датира още от 1989 г. – от тогава в Светия синод има подадени много жалби, а нашата е поредното напомняне към митрополитите, че са длъжни да защитят православната вяра в цялата пълнота на Светото предание и да спрат да отлагат решаването на този въпрос. Нашата жалба е и подкрепа за митрополитите в тази им стъпка, а също има и образователна цел – да си припомнят повече миряни за важността на Преданието. Християнството стига до нас чрез източниците на Светото писание и Светото предание. Отстъпленито от Светото Предание е също такъв грях както отстъплението от Светото писание. Между двете няма разлика. Апостолската вяра се благовествува и чрез двете.

...прочети повече
11
юни
2017

ДЕНЬ АНГЕЛА У БОЛГАРСКОГО ОТШЕЛЬНИКА

 Возвращаясь с Украины, два дня был в Болгарии. Меня пригласил на передачу болгарского телеканала БНТ-1 "Вяра и общество" ее ведущий Горан Благоев. (Два года назад мы с о. Андреем в ней уже участвовали.) По счасливому стечению обстоятельств, мое краткое пребывание в Болгарии – прилетел позавчера, а вчера, сразу после передачи, меня отвезли в Θессалоники – выпало на День Ангела нашего друга монаха Софрония, нареченного в честь болгарского Святого, Преподобного Софрония Пенкьовского (+1510).

15
май
2017

Архим. Йоан (Филипов): Светител Серафим (Соболев) - ревностен изобличител на икуменическата ерес

Колкото и да ни убеждават икуменистите, че на Крит­ския събор не са предали Православието, няма как да им повярваме, след като знаем изобличителния глас на светител Серафим за икуменическото нечестие.

...прочети повече
14
април
2017

ОТЕЦ НИКАНОР: БЪЛГАРИТЕ НЕ ВЯРВАТ В ДОБРОТО

Грях не е богатството, а отношението към него.

За него се твърди, че е монахът с най-невероятна съдба. Той е кореняк софиянец. Израсъл е в инфарктния ритъм на столичния живот. Завършил е най-хитовата специалност – „Международни икономически отношения“ (МИО), в Института по икономика в София. Веднага след казармата има невероятния шанс да започне работа в едно от най-големите инвестиционни дружества „Карол“. Залагал е европейски акции на Уолстрийт. Без нито един провал в сделките, брокерът напуска работа, чете в усамотение Божиите книги и се отдава на монашество.
Българинът не вярва в доброто, казва отец Никанор от манастира “Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян” край брезнишкото село Гигинци. Докато бях извън църквата, бях като риба на сухо, добавя монахът и отрича съществуването на финансови връзки на обителта с формации на ДПС в Пернишкия регион. Манастирските биволи не са нито на Слави Трифонов, нито на Нихат Кабил, и даже не са и на Сергей Станишев.

...прочети повече
11
април
2017

Няма Възкресение без Голгота, казва отец Никанор

Отец Никанор, каква е равносметката дни преди Великден – заслужихме ли жертвата на Спасителя?
- Жертвата на Спасителя е дар, който човечеството по никакъв начин не може да „заслужи“. Христовата жертва донесе изкупление за целия човешки род, без изключение. Оттам насетне личен подвиг и задача на всеки е да усвои плодовете на тази жертва, т.е. всеобщото изкупление да превърне в свое лично спасение. Тук вече е страшният момент – няма гарантирано спасение за никого. Уви, днес не се възползваме от тази жертва, защото не търсим искрено Бог.

...прочети повече
02
април
2017

Време е църквата да влезе в час

Дали с кончината на патриарх Максим свършва една епоха за Българската православна църква? Какви са предизвикателствата пред наследника му и как църквата ще отиде по-близо до миряните? \"Стандарт\" реши да помоли за коментар отец Никанор от Черногорския манастир край брезнишкото село Гигинци. Брокер, преди да се замонаши, той винаги е имал смелостта да коментира църковните проблеми, дори и когато събратята му предпочитат да замълчат.

- Отец Никанор, със смъртта на патриарх Максим си отива една  епоха в Българската православна църква. С какво ще го запомним?

 

...прочети повече
30
март
2017

Отец Никанор: Всеки живее така, както заслужава

Всеки живее така, както заслужава. Обществото само изгражда начина, по който съществува. Това заяви пред „Хоризонт” отец Никанор. „Хората осъзнават колко сме далеч от истинското християнство. Хората осъзнават, че сме много далеч от това, което трябва да бъдем. Причината, разбира се, е у нас”, смята той и добави: „Колкото и да сме в това жалко положение, трябва да се борим. Всеки може да помага. В християнството единственият начин да помагаме е когато очистваме собственото си сърце”. 

...прочети повече
11
март
2017

Монахът Епифаний разкрива тайните на светогорската кухня

Атонски монах разкрива тайните на готвенето в Света гора. Старецът Епифаний е събрал в книга своите кулинарни рецепти и така ги споделя с всички хора. Книгата е на пазара от 8 март 2008г. Освен на гръцки, кулинарният сборник е издаден на английски и руски, а скоро ще има издание и на немски език. До момента са продадени около 35 000 екземпляра от уникалната готварска книга. Водят се преговори светогорките тайни от кухнята на монасите да бъдат преведени и на български.

...прочети повече
28
февруари
2017

Ремонтират храмове с европари

Първите пет проекта за ремонт и благоустрояване на църкви по Оперативна програма „Развитие на селските райони\\\", бяха подписани днес в Министерския съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов.

...прочети повече
16
февруари
2017

И Ройтерс написа за Отец Никанор

Христо Мишков е имал успешна кариера като брокер, не пише книги за това как човек може сам да си помогне и се стреми към щастие, а не към богатство, пише в кореспонденция от София световната агенция.

...прочети повече
25
януари
2017

Фотограф получи златен медал за дарителство от манастир

Фотографът Бисер Боянов от Радомир получи дарителска грамота със златен медал – плакет от монастирското братство на Гигинския монастир ,,Св. св. Козма и Дамян”.
\"\"\"\"

...прочети повече
04
януари
2017

Йеромонах Никанор: Криза на старогръцки означава съд Божи

- Как Христо Мишков стана отец Никанор?

- Като повярва на отец Никанор.

Предишният живот не ми липсва. Твърде трудна излезе обаче тази работа със строителството по манастира. Искам това да се вижда и по други манастири. Затова съм се заел да помагам. Става въпрос за 100 проекта за над 40 млн. лв., ако бъдат осъществени. Това са европейски пари, които не натоварват бюджета на страната. Ако успеем да ги реализираме, ще имаме хубави храмове, в които да се молим.

...прочети повече
За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече