Статии
Не да празнуваме Коледа веднъж в годината, а всяка сутрин Христос да се ражда в сърцата ни Не да празнуваме Коледа веднъж в годината, а всяка сутрин Христос да се ражда в сърцата ни

В студиото на "Лице в лице" гостува отец Никанор от Средногорския манастир. С него разговаряме за силата на вярата и тайнството на Рождество Христово!

"Бог не иска от нас един на друг да си вменяваме вина. (...) Да се променяме всеки ден - това е смисълът на нашия живот тук. Всичко друго е опаковката, всичко друго е сцената, в която това става. Но най-важното е, ако може Христос - не да празнуваме Коледа един път в годината, а всеки ден и всяка сутрин той да се ражда в сърцата ни и да ни насърчава да вършим добро, да постъпваме нравствено по-съвършено от вчерашния ден и това е духовното движение. На това помага и молитвата, на това много помага добротворството." - каза отец Никанор.

Вижте целия разговор във видеото. 

 

...прочети повече
Архимандрит Никанор: Ако имаме чисти души, Бог ще направи чудо и ще имаме достойни народни водачи и политици Архимандрит Никанор: Ако имаме чисти души, Бог ще направи чудо и ще имаме достойни народни водачи и политици

COVID-19 ме увери още един път в немощта и несъвършенството на човешката природа и в нуждата винаги да се намираме под закрилата на Божието всемогъщество и покрова на Неговата Майка

Спасявайки се сам, всеки от нас спасява и цялото човечество, казва на Рождество пред Faktor.bg игуменът на Гигинския манастир „Св. Козма и Дамян”

  

Интервю на Светослав Пинтев

...прочети повече
YouTube Facebook
Пострижение на монахиня Йоана Пострижение на монахиня Йоана

На 7 август 2021 г в скита на Църногорската света обител „Св. Пантелеймон“ в село  Смиров дол, община Земен, беше  отслужено вечерня. Богослужението предстояваше йеромонах Захарий от църногорското братство в съслужение  с йеродяконите  Поликарп и Вартоломей.   Църковните песнопения бяха изпълнени от архимандрит Евтимий и архимандрит Атанасий -  протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия.

На вечерната служба молитвено присъстваха  Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, заедно с монаси и монахини от близките и присъдружни обители в района и миряни.

В края на вечернята, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършено пострижение в монашество на Божията  рабиня  Мариета, която получи  духовното име Йоана. Новата монахиня бе водена под мантия от монахиня Рахила от Горноврабчанския манастир „Свето Вознесение Господне“.

...прочети повече
Църногорски събор 2021 година Църногорски събор 2021 година

За нас е чест да бъдем заедно на третия Църногорски събор, в сърцето на Граово!

Ще Ви посрещнем с радост на манастирските поляни край село Гигинци, община Брезник, област Перникна 3 и 4 юли 2021 г.

 

Църногорският събор се провежда с благословението на Светейшия Български Патриарх Неофит и  обединява усилията завъзстановяване на изконните традиции на Граово на Асарел Инвестмънт, “Обединени български животновъди”, ОЗК Застраховане и КРИБ Перник,

Общините: Брезник, Перник, Радомир, Земен, Ковачевци, Трън и Църногорската света обител.

ВХОД СВОБОДЕН

...прочети повече
ЕО Дент в помощ на Църногорския манастир ЕО Дент в помощ на Църногорския манастир

Екипи от клиниките ЕО Дент и лично техните създатели д-р Валентин Павлов и неговата съпруга д-р Венета Павлова помагат на Църногорската света обител. На 30 май 2021 г. -  Пета неделя  след Пасха - на Самарянката, в манастира дойдоха повече от 100 човека дентални лекари, мед.- сестри и помощен персонал от клиниките, които са 8 в София и две в Перник.

...прочети повече
Празник на Всецарица Празник на Всецарица

На 7 и 8 май 2021 г.  в Църногорскта света обител празнично бе отбелязана петгодишнината от интронизацията в манастира  на иконата на Пресвета Богородица Всецарица -  копие на чудотворния образ на Божията Майка от светогорския манастир Ватопед. Отслужени бяха всенощно бдение и празнична св. Литургия, която по благословението на Светейшия български Патриарх и Софийски митрополит Неофит беше възглавена от Негово Преосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. 

...прочети повече
Пасха 2021 Пасха 2021

Програма за богослуженията

през Страстната седмица и в пасхалните дни в Църногорската света обител

 

 

 

29 април 2021 г.
Велики  четвъртък

06:00 ч. - III, VI и IX Час,  Изобразителни и Вечерня с Василиева св. Литургия

17:00 ч. - Малко Повечерие и Утреня на Разпети  петък (Последование на 12-те Евангелия)

30 април 2021 г.
 Разпети петък

09:00ч. -  Царски Часове, Изобразителни и Вечерня (с изнасяне на Плащаницата)

17:00ч. -  Малко Повечерие и Утреня на Велика събота (Последование на Опело Христово), I Час

1 май 2021 г.
Велика събота

09:00 ч. - III, VI и IX Час и Вечерня с Василиева св. Литургия

23:30 ч. - Полунощница с канона на Велика събота "Волною морскою"
 
2 май 2021 г.
ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО (ВЕЛИКДЕН)

00:00 ч. - Пасхално Бдение - Утреня и Златоустова св. Литургия

12:00 ч. - Пасхална Вечерня (Второ Възкресение)  и  Пасхална лития с иконата на Пресвета Богородица Всецарица

3 май  2021 г.
ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО (СВЕТЛИ ПОНЕДЕЛНИК)

09:00 ч. - Пасхална Утреня и Златоустова св.Литургия

17:00 ч. - Пасхална Вечерня

7 май 2021 г.
СВЕТЛИ ПЕТЪК

19:00 – Всенощно бдение за  иконата на Пресвета Богородица Всецарица

8 май 2021 г.
СВЕТЛА СЪБОТА

9:00 – Празнична св. Литургия

...прочети повече
За района
За района
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече
На Сретение Господне в Земен На Сретение Господне в Земен

На 2 февруари Православната църквата почита празника Сретение Господне.

По този повод в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

...прочети повече