Статии
Готвач № 1 на Атон прави гозби и на сън Готвач № 1 на Атон прави гозби и на сън
  • Монахът Епифаний изнесе кулинарни уроци по време на Църногорския събор
  • Уважението, качествените продукти и ножовете са най-важни в кухнята, казва Дядото

Той е главният готвач на Света Гора – Атон.  Големите светогорски манастири го канят да приготви ястията за 1000 и повече гости, когато имат своите панагири, както наричат там празниците. Майсторството му в кулинарията е всепризнато. Вече 40 години  приготвя храна с огромна любов към тези, които ще се хранят. Почти не минава ден без да направи нещо за ядене. "Понякога готвя и насън", споделя монахът.

...прочети повече
Пещерски манастир "Св. Николай" Пещерски манастир

 

На около 2 километра и половина над днешното село Пещера в сегашната община Земен се намира манастирът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Сега той е познат като Пещерски, но назад във времето е бил наричан и Ореховски, и Мрачки.  
Някога самото село се намирало близо до манастира в местността Градището, според местни хора първите свидетелсва са от 814 г. А селото се казвало Орехово заради многото орехови дървета по тия места. Името Пещера може и да се утвърдило заради пещерите по скалите - Калугерска дупка, Здравички камик, Радован. Разправят, че като придойде вода по дерето намирали монети от най-стари времена. Край манастира се правели и дървени въглища, та името на Пещера може да произлиза и от пещ.

 

...прочети повече
Проповед за Петдесетница Проповед за Петдесетница

*Проповедта е а о. Даниил Сисоев - руски свещеник,  убит  на 35-годишна възраст в московския храм, където служи на 19 ноември 2009 г, заради активната му просветителска и мисионерска дейност и сред мюсюлмани.  

 

 

Поздравявам всички ви с Петдесетница. С деня на слизането на Св. Дух над  апостолите. С деня на окончателното явяване на Св. Живоначална, Единосъщна и Неразделима Троица.

...прочети повече
YouTube Facebook
На Великата Лавра за празника на св.Атанасий На Великата Лавра за празника на св.Атанасий

От 17 до 22 юли 2019г. братя на Църногорския монастир, водени от игумена архимандрит Никанор, посетиха Света гора и се включиха в празничните служби на манастира Великата Лавра и на скита Малката Света Анна.

 

На Великата Лавра бе отслужено празнично бдение в чест на нейния основател и патрон св.Атанасий Атонски, оглавено от митрополита на Глифада г-н Антоний в съслужение с игумена на Иверон архимандрит Натанаил, игумена на Великата Лавра архимандрит Продромос, представители на светогорските монастири, много отци от скитовете на Великата Лавра и игумени на манастир извън Ввета гора.

...прочети повече
Иверската икона на Божията майка гостува в Кюстендил Иверската икона на Божията майка гостува в Кюстендил

С благословението на Светейшия Неофит,  Софийски митрополит и Български патриарх,  в навечерието на големия Богородичен празник Успение на Пресвета Богородица в Кюстендил беше посрещнато копието на Иверската икона на Божията Майка от скита на Църногорската света обител "Св. Пантелеймон" в земенското село Смиров дол.  От 12 до 17 август чедотворният лик на Пресвета Богородица  - Вратарница (Портаитиса) ще остане за поклонение в централния храм на Кюстендил "Успение Богородично". 

...прочети повече
Иконата Всецарица гостува в Искрец Иконата Всецарица гостува в Искрец

С благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит и на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор от 10 до 18 август копието на ватопедската икона на Пресвета Богородица Всецарица от Църногорския манастир ще гостува в Искрецкия манастир "Свето Успение Богородично". В следобедните часове на 10 август иконата беше тържествено посрещната в манастира, а след това в манастирския храм беше отслужена вечерня.

...прочети повече
Храмов празник в Смиров дол Храмов празник в Смиров дол

Храмовият празник на скита на Църногорската света обител  „Св Пантелеймон“  в земенското село Смиров дол беше отбелязан тържествено с всенощно бдение и празнична света Литургия, състояли се на 27 и 28 юли.

...прочети повече
Храмов празник в Дружба 2 Храмов празник в Дружба 2

Празничната  св. Литургия в  храм "Св. пр. Илия" в столичния квартал Дружба -2 на храмовия празник беше отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Никанор – игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, в съслужение с предстоятеля на храма иконом Емилиян Костадинов, иконом Йоан Чикалов от столичния храм “Света Параскева”, свещеник Тома Попов – дългогодишен клиросен певец в храма, йеродякон Захарий от Църногорската света обител.

 

...прочети повече
За района
За района
Празнични богослужения в Радомирско Празнични богослужения в Радомирско

Празнични богослужения имаше в някои радомирски села за Голяма Богородица. С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и по покана на архиерейския наместник на Радомирска духовна околия протойерей Александър Стоев гостуващият в манастира йеромонах Максим отслужи молебен и водосвет в селата Кленовик, Прибой, Поцърненци и Старо село.

...прочети повече
Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир

В навечерието на големия Богородичен празник Успение Богородично с благословението на игумена на Църногорската света обител на 13 август 2019 г. в Леворечкия манастир "Св. 40 мъченици" беше извършена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. 

...прочети повече
Вечерня в Горноврабчанския манастир Вечерня в Горноврабчанския манастир

С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор на 11 август в Горноврабчанския манастир "Свето Възнесение Господне"   беше отслужена  вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.

...прочети повече