Празнични богослужения в Радомирско

Празнични богослужения имаше в някои радомирски села за Голяма Богородица. С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и по покана на архиерейския наместник на Радомирска духовна околия протойерей Александър Стоев гостуващият в манастира йеромонах Максим отслужи молебен и водосвет в селата Кленовик, Прибой, Поцърненци и Старо село.

В много от селата в Пернишко народът е запазил традицията  най-големият Богородичен празник - Успение на Пресвета Богородица, да се отбелязва на 28 август, както се е чествал преди смяната на църковния календар. Там, където има храмови празници, Голяма Богородица, както хората са приели да наричат празника, се чества и на 15, и на 28 август. 

Храмовете в Кленовик и Прибой са посветени на Успение Богородично. В Поцърненци черквата е нова, беше осветена през юни 2018 г. и е посветена на Възнесение Христово, а в Старо село в черковния двор има три храма. Навсякъде имаше миряни, дошли да почетат Божията Майка на най-големия празник - преминаването на Приснодевата при небесните жители. Според обичая жените носеха пити и коливо и всички се поръсиха със свена вода за здраве и благоденствие. 

Повече снимки - ТУК. 

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече