На Великата Лавра за празника на св. Атанасий

От 17 до 22 юли 2019г. братя на Църногорския монастир, водени от игумена архимандрит Никанор, посетиха Света гора и се включиха в празничните служби на манастира Великата Лавра и на скита Малката Света Анна.

 

На Великата Лавра бе отслужено празнично бдение в чест на нейния основател и патрон св.Атанасий Атонски, оглавено от митрополита на Глифада г-н Антоний в съслужение с игумена на Иверон архимандрит Натанаил, игумена на Великата Лавра архимандрит Продромос, представители на светогорските монастири, много отци от скитовете на Великата Лавра и игумени на манастир извън Ввета гора.

 

Негово Високопреосвещенство беше посрещнат на входа на манастира от игумена на Великата Лавраархимандрит Продромос, игумена на монастира Ивирон, архимандрит  Натанаил, братството и множество поклонници.

 

Архимандрит Продромос приветства митрополит Антоний, като подчерта, че присъствието му е специална благословия за всички.

 

„Много сме развълнувани от факта, че приехте поканата да възглавите празненството, да извършите св. Евхаристия, да благословите Божия народ, както и да участвате в прославата и почитта към нашия покровител преподобни Атанасий“ - подчерта, наред с другите неща, игуменът на Великата Лавра.

 

От своя страна митрополит Антоний благодари на игумена за топлите думи, като подчерта, че още от първия момент, в който стъпи в градината на Св.Богородица, той усети тайнствената възвишеност на Атонската молитвена тишина.

 

Накрая Негово Високопреосвещенство развълнувано си припомни четирите благословени години, които прекара във Великата Лавра, и които са гравирани в сърцето му.

На Великата вечерня бяха изпяти аниксандариите на св.Йоан Кукузел - една специфична традиция за тази света обител, чиято продължителност е около два часа.
По време на литията беше дадена почерпка за всички, за да се подкрепят и да могат бодро да се молят по време на цялото бдение.
Сутринта преди св.литургия беше направен водосвет с изнасяне на св.мощи за поклонение.
Тържеството приключи с празнична трапеза съгласно с традициите на светогорското гостоприемство.
За своя празник манастирът Великата Лавра беше осигурил безплатен транспорт от Карея за всички желаещи поклонници.
След този благодатен празник поклонниоците от Църногорския монастир се отправиха към скита Малката св.Анна, където също участваха в празничното бдение за местночтимите светци Дионисий Ритор и Митрофан.
На гроба на приснопаметния старец Спиридон българската група отслужи трисагий.
За района
За района
Празнични богослужения в Радомирско Празнични богослужения в Радомирско

Празнични богослужения имаше в някои радомирски села за Голяма Богородица. С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и по покана на архиерейския наместник на Радомирска духовна околия протойерей Александър Стоев гостуващият в манастира йеромонах Максим отслужи молебен и водосвет в селата Кленовик, Прибой, Поцърненци и Старо село.

...прочети повече
Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир

В навечерието на големия Богородичен празник Успение Богородично с благословението на игумена на Църногорската света обител на 13 август 2019 г. в Леворечкия манастир "Св. 40 мъченици" беше извършена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. 

...прочети повече
Вечерня в Горноврабчанския манастир Вечерня в Горноврабчанския манастир

С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор на 11 август в Горноврабчанския манастир "Свето Възнесение Господне"   беше отслужена  вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.

...прочети повече