Игуменът на светогорския манастир "Есфигмен" архимандрит Вартоломей възглави всенощното бдение за св. Силуан

С всенощно бдение започна почитането паметта на св. Силуан Атонски в Църногорската света обител.  На този светец от най-новите времена е посветен параклисът в новото манастирско крило. Богослужението беше предстоявано  от игумена на светогорския манастир Ефсигмен архимандрит Вартоломей. Поканата към него да дойде в Църногорския манастир за празника на св. Силуан е отправена отдавна, но едва сега той е имал възможност да пристигне  за първи път в светата обител.  В съслужение бяха домакинът архимандрит Никанор - игумен на Църногорската света обител, игумените на  Суковския манастир „Успение Богородично“ архимандрит Серафим и на Погановския манастир „Свети Йоан Богослов“ йеромонах Мардарий (и двата манастира са на територията на Сърбия), архимандрит Самуил от Видинска епархия, игуменът на Германския манастир "Св. Йоан Рилски" йеромонах Пимен,  йеромонах Василий Зографски, йеромонах Силуан от църногорското братство, иконом Емилиян Костадинов от храм „Св. прор. Илия“ в столичния кв. Дружба, протойерей Константин Стойчев и свещеник Михаил Станкович  от Брезник,  о.  Йоан Велков от Сандански, о. Александър от Сърбия, йеродякон Захарий от братството на Църногорския манастир, протодякон Александър Нешев.  

 
Бдението беше богато благоукрасено с песнопенията на църковните певци от Солун, водени от протопсалт Йоанис Хасанидис и на певците от Сърбия Владимир Смич, Бранислав Джеркович и Никола Лекич.

 

be">


 

Иподякони и с кадилниците ручки бяха братята Петър и Стефан Рангелови. 
be">

Час от гостите си тръгнаха след вечернята, но най-верните поклонници останаха за миропомазването и до края на бдението.
По време на среднощната почерпка полковник Петров от Брезник с прочувствено слово похвали игумина на Църногоркия манастир архимандрит Никанор за всичко сторено от него за възстановяване на църкви и манастири в района и за обръщане на много хора към православието и лично на него. 
Снимки от всенощното бдение може да се видят ТУК

 

За района
За района
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече