Храмов празник в Граничкия манастир

Храмовият си празник отбеляза на 18 октомври манастирът "Св. евангелист Лука" край кюстендилското село Граница. С благословението на Негово светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит архиерейска света Литургия отслужи Негово Пресвещенство Белоградчишки епископ Поликарп викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха  игуменът на Църнгорската света обител архимандрит Никанор, архиейският наместник на Кюстендилска  духовна околия иконом Генади Генадиев, протойерей Светослав Григоров - ефимерий на Границкия манастир, протойерей Иван Янчовишки и свещеник Иларион Стоянчев от Кюстендил, свещениците Михаил Станкович от Брезник и Костадин Тренев от София, както и дякон Лука  Китин, който в този ден празнува имения си ден. На клира беше Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

 

 

Многолетствие за Светейшия Български Патриарх и Софийски Митрополит Неофит. 

 


 

Дякон Лука Китин в този ден честваше имен ден. 


 

Молитвено участие в архиерейската света Литургия  взе и  дългогодишният кмет на община Кюстендил и кандидат за нов мандат Петър Паунов със своето семейство.

 


 

В проповедното си слово в края на богослужението епископ Поликарп припомни житието  и светлия подвиг на св. ев. Лука - един от четиримата евангелисти, един от 70-те апостоли, автор на „Деяния на светите апостоли“, лекар по професия, пръв иконописец, верен съпътник на св. апостол Павел.

 

 
 

 

Архиереят  благопожела да се следва неговият пример в изповядането  и проповядването на Божията истина. "Св.ев. Лука свидетелства, че е необходимо да вършим добри дела, не заради себе си, а заради другите наши братя и сестри. Нашите дарования да не трябва да бъдат само за наша, а да послужат и на другите."- препоръча в словото си епископът.

Викарийният епископ преподаде пастирските благопожелания на Светейшия Български патриарх и софийски митрополит Неофит и отправи топли пожелания към и уменията на манастира монахиня Фотиния в здраве и с добра дума да посреща всеки гост в манастира.
 
Бдение в навечерието на храмовия празник отслужи йеромонах Силуан от Църногорската света обител в съслужие с ефимерия на манастира о. Светослав и о. Иларион от Кюстендил. На клира бяха монаси от църногорското братство. Към тях се присъедини и йеромонах Тимотей от манастира "Св. Теодор Стратилат" край софийското село Балша. 
10s">

Повече снимки от бдението може да се видят ТУК  и от светата Литургия - ТУК

За района
За района
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече