Бдение и литургия за празника на Св. Йоан Рилски

 

С всенощно бдение, последвано от празнична света Литургия в Църногорската света обител беше отбелязан празникът на св. Йоан Рилски Чудотворец на 18 и 19 октомври 2019. Богослуженията оглавиха йеромонах Силуан от Църногорското братство и йеромонах Василий. На клира бяха отец Владко Тасков от Сандански и неговият син Емил, а на другата певница бяха йеромонах Ефрем от Света гора и негови духовни чеда, които го съпровождаха при тазгодишното му гостуване в манастира. 
Йеромонах Ефрем и населник на келията  “Св. Ефрем Сирин” към Великата Лавра “Св.Атанасий”  на Света гора, Атон. Той е духовно чедо на стареца Ефрем Катунакски – духовен следовник и ученик на стареца Йосиф
Исихаст.  Миналата година беше гост на църногорската света обител и сега отново дойде със свои духовни чеда. Те бяха посрещнати още в Земен, където разгледаха музея "Земенски манасир" , а след това посетиха и скита " Св. Пантелейменон" в земенското село Смиров дол. 
Преди вечерното богослужение имаше братска трапеза,  по време на която бяха отправени специални поздрави към о. Владко Тасков по повод навършената от него крагла годишнина от рождението му.  В края на септември о. Владко навърши 60 години. В поздравлението си към него игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор изтъкна значението на приятелството според думите на самия Господ Иисус Христос, който нарича свои приятели учениците си. 

В отговор о. Владко благодари за вниманието и пожела Бог да даде на всеки от приятелите  стократно повече отколкото той е получил от Господа, а то никак не било малко, по думите на сладкогластния и много рутиниран свещеник. Искрено ще се радвам и вие да сте живи и здрави и броим заедно остатъка от годините ми, каза отецът.  
be">

Богослужението завърши  в малките часове в деня на празника на св. Иоан Риблски. Причастниците търпеливо дочакаха края на светата Литургия, за да приемат кръвта и тялото Христови и в този Божи ден, под закрилата и застъпничеството на един от найтачените български светии - Рилският Чудотворец.  Предстоеше среща с Негово Светейшество българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит в Перник, за чийто почетен гражданин той беше номиран, както и беседа на госа от Света гора йеромонах Ефрем в Двореца на културата в областния център.
За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече