Посещение на Вселенския патриарх Вартоломей в манастира Есфигмен

На 21 октомври 2019г. в рамките на своята четиридневна визита на Света гора-Атон Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей посети конака на манастира Есфигмен в столицата на монашеската република Карея.

 

Той бе посрещнат от игумена на св. обител архиамандрит Вартоломейq заедно с  братството на манастира, карейските старци о.Теона и о.Апостол, както и от гостите от България архимандрит Никанор и протойерей Владко Тасков.
Вселенският патриарх бе придружаван от митрополитите Теодорит Лаодикийски,  Амфилохий Адрианополски и Павел Драмски, както и от други официални лица от Вселенската патриаршия.
Високият гост се поклони в монастирския храм и бе приветстван от игумена архимандрит Вартоломей с топли думи на синовна признателност и благодарност за всестранната подкрепа, която Негово Всесветейшество оказва на братството.
В отговор Всесветейшият патриарх Вартоломей от своя страна благодари на игумена и братята за безукоризненото им служение, изказа надежда новото правителство на Гърция да се ангажира с възстановяването на реда и законноста на Атон и си пожела, ако е Божията воля да е жив пак да стъпи на Света гора, да бъде посрещнат от есфигменското братство в историческата сграда на манастира в североизточната част на полуострова.
След това гостите и домакините се оттеглиха в архондарика, където бяха почерпени с кафе и традиционни светогорски угощения. Всеки имаше възможност да вземе благословение от Всесветейшия патриарх, който обърна особено внимание на гостуващите български духовници.
За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече