Светогорска духовна трапеза в Църногорския манастир

След отварянето  на границата през 2000 година  постепенно започна  естествено движение от Света Гора към България. По време на безбожната власт хората в България  бяха  подложени на духовна оскъдица и духовен глад, а Света Гора беше крепост на Православието, извор на духовни знания, духовна опитност и благодат и това подаване на дух и благодат към България не се извършва принудително, а е по-скоро като някакво разнасяне на благоухание. Така естествено и приятно Светогорската духовност, като желана, се насочва към България.

 

В това осезаемо се усеща голямата грижа и милостиво присъствие на Майката Божия – духовна Майка на всички християни.  Нейното присъствие е незабележимо и напълно смирено, така както и в  светото Евангелие – цялата слава да бъде за Бога, а Тя - Пресвятата стои настрана незабележима, ненатрапваща се, почти невидима. 

 

Това движение си има своите участници - любители на Света Гора, нейни верни поклонници и деятели, движени от любов и преклонение, духовна ревност и родолюбие, както и Светогорци – човеколюбиви и братолюбиви като представилия се вече пред Господа  Дядо Спиридон от скита "Малката света Анна", Дядо Епифаний от скита Милопотамос, а през последните години папа Филип, папа Ефрем и съвсем наскоро гостувалият архимандрит Вартоломей, каноничен игумен на Нови Есфигмен в Карея. Те  посещават своите братя християни и монаси от България, носят им знание, опит и присъстват в живота им. Всички в това движение са привлечени, уловени и запленени от духовната красота на Света Гора.
В резултат на това, например, се построяват два манастира – Църногорската света обител се възстановява, а нейният скит "Св. Пантелеймон" е новопостроен. В тези две свети обители, а може би и  в други,  се пренася  духовна, иконописна, храмостроителна, монашеска и богослужебна светогорска традиция. Правят се бдения с певци от Гърция, Сърбия – светогорски възпитаници и ученици и така обстановката и бденията заприличват все повече на светогорски. Сякаш късче от Света Гора се пренася в България. Сякаш се приготвя една Светогорска трапеза – духовна светогорска трапеза, на която сядат мнозина поканени – деца и ученици,  майки и възрастни благочестиви жени, които са благоговеели пред Света Гора, но никога не са помисляли, че ще се докоснат до нея. А ето сега сядат на Светогорска духовна трапеза – с храм, служби, песнопения, Причастие, получават Света Гора и Самият Христос – Небесният Хляб.
А зад всичко това стои присъствието на Майката Божия, погледнала милостиво към българския народ, благословила благоуханието на Света Гора да стигне и до българската земя, благословила богата духовна трапеза, а самата Тя останала незнайна и незабележима, така както смирено и незабележимо присъства в Евангелието. Но осезаемо присъстваща в сърдечните, изпълнени с благодарност, признателност и почит и преклонение песни и духовни химни на певците.
Размисли на свещеномонаха Василий (Книгоиздател) след празника на светите Безсребреници Козма и Дамян в Църногорската света обител на 1 ноември 2019 г.
Архиерейска света Литургия на храмовия  празник - 1 ноември 2018 г. :
 

137">

За района
За района
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече