ПРИЗИВ КЪМ ПОКЛОННИЦИТЕ

Възлюбени в Господа братя и сестри, поклонници и посетители на Църногорската св.обител,

 

В настоящото време на изпитание за нашата вяра и нравствена отговорност искаме да знаете, че вратите на монастира ще останат отворени за всеки, който е почувствал нуждата да дойде за утеха и упование в дворите на Дома Господен.

 

Същевременно, макар че нашата обител се издържа и съществува изцяло благодарение на вашите приношения, настоятелно ви увещаваме през следващите няколко седмици да се въздържате от посещения при нас. Нека останем по домовете си, заедно със своите близки, в молитва и богомислие, и така да съдействаме за ограничаване на разпространението на заразата.

 

Призовани сме да се преборим с навика и да ограничим пътуванията и контактите си с другите хора. Нека да се съобразим не от страх за себе си, но поради загриженост за най-уязвимите. В този случай дори да пропуснем да участваме в някое богослужение, това няма да ни се вмени за грях. Колкото сме по-отговорни и по-старателни в изпълнението на дадените предписания, толкова по-бързо ще отмине опасността и толкова по-малко хора ще пострадат.

 

Нужно е да напомним, че при пресъществяването (претворяването) по време на св.Евхаристия на хляба и виното в Тяло и Кръв Христови, те не престават едновременно с това да имат и естеството на хляб и вино. Тези Хляб и Вино, които са същевременно и Тяло и Кръв Христови, могат да мухлясват, да вкисват, да изсъхват, в определени случаи да бъдат разливани и т.н. Нападат ги мухи и други насекоми и поради това в Тайнството ползваме рипиди и покровци. Щом на тях кацат мухи, защо да не може да "кацне" и вирус?

 

Но двухилядолетната практика на Църквата, вкл. по време на епидемии, показа, че причастяването с една лъжичка и от една чаша не е ставало известно като причина за предаване на зарази. Свещеникът в храма няма как да знае от какво е болен всеки един от пристъпващите към св.причастие. И въпреки това той дава Тялото и Кръвта Христови на всички, без да им иска медицинско свидетелство. Чрез слюнка се предава напр. вируса на СПИН. Обаче не е известно свещеник да се е заразил от тази болест чрез св.Дарове, а надали за тези 40 години, откакто я има, нито един вирусоносител да не е пристъпил към св.Чаша.

 

Истините на Православнатя вяра, както и въпросите на нашия духовен живот, не се поддават на рационалистическо изследване и обяснение. Нещата са такива, каквито са, и не са нужни излишни умувания и спорове.

 

Отхвърляме упреците на необективни и недоброжелателни хора спрямо Българската Православна Църква. При нашите полупразни храмове доводите им са нелепи.

 

Нека не се отнасяме лекомислено и нехайно към опасността от разпространение на коронавируса, като се  пазим и да не станем жертва на апокалиптични страхове и внушения от страна на зилотстващи и разколници. На тези последните колкото и да не им се иска, но това не е краят на света!

 

Като помним, че трябва да отдадем прочее "кесаревото кесарю, а Божието - Богу" (Марк 12:17), нека останем по домовете си през следващите седмици. Времето на Великия пост е. Трябва да мислим за своите грехове и как да се борим с тях.

 

Нека да молим непрестанно Всемогъщия Бог по застъпничеството на Своята Пречиста Майка и на светите целители Козма и Дамян да запази всички православни християни и всички хора от болести и зло и да ни сподоби с благодатна радост да посрещнем Възкресението Христово! Заедно!!!

 

 

 

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече