Архиеп. Елпидофор за лоши прояви в монашеството

 

Архиепископът на Америка г-н Елпидофор посети на 28 февруари 2022 г. братството на Светата обител Есфигмен в Карея, Света гора-Атон, придружаван от свещеници и миряни от Америка. Делегацията беше посрещната от игумена на Есфигменската света обител архим. Вартоломей и отците на манастира. Игуменът Вартоломей отправи поздравление към г-н Елпидофор.
В своето слово-отговор архиепископът на Америка, г-н Елпидофор, в допълнение към подкрепата си за решаването на проблема с окупацията на централната сграда на Светия манастир Есфигмен, сподели своите възгледи за неправилните (мракобесните) схващания, които съществуват сред монашеските кръгове и някои вярващи по отношение на светостта, послушанието към духовника и науката. Накрая той изрази надеждата си, че ще бъде намерен баланс „между енорията и манастира“, така че Църквата ни да не е в периферията, а в центъра на обществения живот!
Между другото архиепископът на Америка каза следното:
Многобройните лоши прояви на монашеството, които наблюдаваме, разстройват всички ни и често се отразяват на нашето разбиране за светостта. Защото като цяло надделява и става все по-разпространено схващането, че светостта е достъпна само за монасите или архиереите. Можете да видите това в последните канонизации. Повечето – ако не всички – са или на монаси, или на архиереи. Забравена е светостта такава, каквато се среща в света, в семейството, в обществото. Имаме нужда от святост в обществото. Светостта не може да съществува само в манастирите. Иначе стоим само с единия крак, куци сме като Църква, и така обезсилваме присъствието си в света...
Миряните биват считани за вярващи "втора класа" - след монасите, след архиереите. Това вреди на нашата Църква и не принадлежи на нашето предание. За съжаление това явление е съпроводено с отказа ни да четем Отците и богослужебните текстове на Църквата.
Обикновено четем само наставления на старци или писмата им един към друг, които са много полезни за нашия духовен живот, но не отразяват в пълнота нашата духовност като православни християни.
Отците на нашата Църква, които ни оставиха своите писания - както на Православието, така и на християнството като цяло, изучаваха всяка наука, която е съществувала по тяхно време, в светски университети, със светски учители и използваха всички тези съкровища на знанието, получени от езическата традиция, като ги християнизираха и ги "асимилираха" в нашата вяра, благовестието и православното предание. Както виждаме, тези отци са ни дали пример, от който да се учим.
Трябва да преоткрием светоотеческото богословие...
Изведнъж забравихме всичко това и навлязохме в епоха на „православни баби и дядовци”, „старци” и някакво послушание в света, което не е в съответствие с живота в него. Сляпото послушание към духовния старец, което е нормално в манастирите - и на Атон, и на други места, което наистина е основа на духовния живот, навън, в света, създава проблеми...
Надяваме се, че ще успеем да уравновесим нашия духовен път в Православието и че обществото ще преоткрие баланса между манастира и енорията, който е необходим, за да вървим напред в света, без да бъдем маргинализирани като Църква и без да бъдем смятани за буквоядци от другите хора, но да бъдем в центъра на социалния живот, защото това винаги е било мястото, което Православието заслужава. Не в периферията на обществото, не в периферията на науката, не в периферията на общия живот...
Науката е дар, това е дъхът, който Господ вдъхна в лицето на Адам, когато го създаде. Науката е Божие дихание и затова можем да я развиваме и усъвършенстваме. Неслучайно науката и на Запад, и на Изток се развиваше и култивираше в манастирите и въобще в църковното пространство. И изведнъж стигаме до 21 век и манастирите тръгват в другата посока, към мрака и презрението към науката...
Науката и разумът са дарове от Бога.

 

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече