От 4 до 6 май 2019г. поклонническа група, водена от игумена на Църногорския монастир посети Света Гора за празника на св.вмчк Георги. Три са светогорските монастири, които имат светеца за свой покровител и празнуват на 6 май (23 април ст.ст.). Това за нашиат славянобългарски манастир Св.Георги-Зограф, манастира Ксенофонт и манастира Свети Павел.

 

Тази година решихме да се поклоним в третата от изброените св.обители. Влязохме на Света гора още на 4 май, за да навестим и да се поздравим с пасхалната радост с близките ни отци-келиоти от скитовете Малката св.Анна и Каруля. Така успяхме да избегнем и морската буря, която се разрази точно на 5 май и попречи на стотици поклонници да участват в тържествата на големите манастири Зограф (където беше отбелязана условна 1100-годишнина от основаването на св.обител) и Ксенофонт.

 

За района
За района
Празнични богослужения в Радомирско Празнични богослужения в Радомирско

Празнични богослужения имаше в някои радомирски села за Голяма Богородица. С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и по покана на архиерейския наместник на Радомирска духовна околия протойерей Александър Стоев гостуващият в манастира йеромонах Максим отслужи молебен и водосвет в селата Кленовик, Прибой, Поцърненци и Старо село.

...прочети повече
Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир

В навечерието на големия Богородичен празник Успение Богородично с благословението на игумена на Църногорската света обител на 13 август 2019 г. в Леворечкия манастир "Св. 40 мъченици" беше извършена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. 

...прочети повече
Вечерня в Горноврабчанския манастир Вечерня в Горноврабчанския манастир

С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор на 11 август в Горноврабчанския манастир "Свето Възнесение Господне"   беше отслужена  вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.

...прочети повече